Twee op de drie blijven bij te dure stroom

672 euro te veel betalen vinden we blijkbaar niet zo erg

672 euro te veel betalen vinden we blijkbaar niet zo erg

(themabeeld) Foto: shutterstock

Ondanks alle info­campagnes betaalt meer dan de helft van de Vlaamse gezinnen nog steeds tot 672 euro te veel voor zijn energie. Zij sloten hun contract toen de energieprijzen veel hoger lagen dan nu, en zijn daar nietsvermoedend bij blijven hangen. Zonder te beseffen dat zelfs de eigen leverancier vaak veel goedkopere contracten heeft.

Nooit veranderden zo veel Vlaamse gezinnen van energieleverancier. Maar nog steeds hebben twee Vlamingen op de drie peperdure stroomcontracten: zij betalen tot 218 euro meer dan het goedkoopste aanbod op de markt voor elektriciteit. Voor gas kan een op de twee gezinnen tot 454 euro besparen. Samen 672 euro. Dat blijkt uit een nieuwe studie van energiewaakhond CREG.

Energie nu goedkoper

“Soms heb je bij dezelfde maatschappij dure en goedkope contracten”, zegt woordvoerster Annemarie De Vreese van CREG. Die waarschuwde daar twee jaar geleden al eens voor.

Vaak zwaaien maatschappijen voor hun duurdere contracten met allerlei bijkomende “gratis” voordelen: energieraadgevingen, onderhoud van de verwarmingsketel, verzekeringen, de mogelijkheid om telefonisch in plaats van per mail inlichtingen te krijgen. Zaken die volgens kenners vaak totaal overbodig zijn.

De allergoedkoopste zijn vaak internetcontracten waar geen telefonische service bij mogelijk is. “Maar de leveranciers doen duidelijk minder moeite om die naar voren te schuiven”, zegt De Vreese.

De grootste leverancier, ­Engie, heeft het goedkoopste contract op de markt, maar ook enkele van de duurste. ­Luminus heeft zelfs de allerduurste contracten ­lopen.

Vooral wie jaren ge­leden voor een vaste prijs koos, komt nu bedrogen uit. “Die contracten zijn vaak ­gewoon verlengd zonder erbij stil te staan dat de energieprijzen ondertussen gedaald zijn”, zegt woordvoerder Annemarie De Vreese van de CREG. De energiefactuur werd enkel duurder door de verhoging van een hele reeks heffingen, taksen en belastingen; de ­prijzen van gas en elektriciteit zelf daalden. Gas volgt met enige vertraging de zakkende olieprijzen, terwijl de vele wind- en zonne-energie zeker ’s zomers elektriciteit een pak goedkoper maakte.

Contracten vergelijken is moeilijk omdat onder dezelfde naam vaak totaal andere prijzen schuilgaan: een contract afgesloten op een moment van lage energieprijzen kost doorgaans de hele looptijd ervan minder dan een dat enkele maanden eerder of later gesloten werd. De enige manier om dat deftig te controleren is aan uw energiemaatschappij de juiste ingangsdatum van uw contract vragen, en de gegevens dan invullen in de zogenaamde Cregscan, waarin alle bestaande contracten vergeleken worden.

Zelfde leverancier, andere prijzen

Niet minder dan 66 procent van de Vlaamse gezinnen heeft een van de tien duurste stroomcontracten op de markt, terwijl amper 24 procent een van de goedkoopste heeft. Dezelfde leverancier heeft soms heel dure én heel goedkope contracten. Bij gas zit 47 procent bij een van de tien duurste. Een contract van Luminus is hierbij met kop en schouders het duurste.

672 euro te veel betalen vinden we blijkbaar niet zo erg
Foto: *
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees