Nazaten van Henri en Sidonie blazen verzamelen

Nazaten van Henri en Sidonie blazen verzamelen

Foto: Ronny Vanhooren

Koekelare - Op zondag 9 juli komen 120 nazaten van het gezin Henri Ampe en Sidonie Mattheus samen in het cultureel centrum De Balluchon in Koekelare. 'Het Ampe Vuur' is de titel van het boek van 350 bladzijden dat Bernard Lootens over zijn familie geschreven heeft.

“Mijn moeder Maria Ampe (91) heeft al vele tientallen jaren het archief van de familie Ampe op zolder liggen. Dit familiearchief is decennia lang bijeen gesprokkeld door Zoë Ampe, maar bij haar overlijden in 1981 kwam dit bij ons thuis in Koekelare terecht. Het is een archief van vijf meter lang. Na 35 jaar heb ik dit eindelijk eens doornomen en de geschiedenis van mijn familie Ampe uitgevlooid en in een boek vervat. Tijdens al dit speurwerk heb ik ontdekt dat de familie verbonden is met Indië. Ik heb aan dit boek drie jaar gewerkt en heb zelfs een reis naar Indië ondernomen om te zien wat de familie daar gerealiseerd heeft”, vertelt Bernard Lootens.

Op zolder

“Irma Ampe is de zus van Zoë en trok als 30-jarige kloosterzuster naar de missies in Indië. Ze werkte er 57 jaar op de Lievensmissie in Ranchi. In al die tijd is ze maar één keer terug naar België gekomen. Er werd zelfs nooit naar elkaar getelefoneerd. De correspondentie was des te intenser. Dat verklaart waarom er boeken vol brieven bij mij op zolder liggen. Mijn nicht studeerde in Londen en leerde daar een Indiër kennen. Toen ze in 2014 trouwden ben ik meteen in de familiearchieven gedoken omdat ik wist dat er een verband bestaat tussen de familie Ampe en Indië. In 2015 ben ik er naar toe gereisd om de realisaties van Irma Ampe in Indië te gaan bekijken. Ze heeft er de basis gelegd van de gezondheidszorg en zorgde voor Indische opvolging. Ze was 20 jaar verpleegster in een staatshospitaal”, aldus nog Bernard Lootens.

Het is Sara Melsens die met een Indiër getrouwd is. “Zij is het kleinkind van Gaby Ampe, de zus van mijn moeder. Ze woont met haar man in Indië maar is zondag aanwezig tijdens het familiefeest in Koekelare. Na een eeuw is de cirkel rond. Nu is er opnieuw een nazaat van de familie Ampe in Indië, aldus nog Bernard Lootens.  

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio