Regering komt met wet die verregaande prijsafspraken met boekingsites verbiedt

Hotels halen slag thuis tegen Booking.com en worden weer baas over hun prijs

Hotels halen slag thuis tegen Booking.com en worden weer baas over hun prijs

Boekingsites omzeilen? Bel of mail rechtstreeks naar het hotel, raadt minister van Toerisme Ben Weyts aan. Foto: ISOPIX

De hotels in ons land ­halen hun slag thuis: de regering gaat machtige hotelwebsites zoals Booking.com en Expedia bij wet verbieden dat ze de laagste kamerprijs mogen eisen.

Horeca Vlaanderen trok in mei aan de alarmbel over de tactieken van enkele grote en machtige boekingwebsites. Hotels die op deze websites staan, mogen nergens anders hun kamers tegen een goed­kopere prijs aanbieden. “Marktverstorend”, aldus de horecafederatie, “waardoor klanten niet altijd recht hebben op de goedkoopste prijs.”

De bevoegde ministers van Middenstand Willy Borsus (MR) en Economie Kris Peeters (CD&V) beloofden in te grijpen. Maar in de Kamer heeft Borsus nu bekend­gemaakt dat het overleg met onder andere Booking.com en Expedia niks heeft op­geleverd. “Ze wilden niet afzien van deze prijsclausule en die ook niet aanpassen”, antwoordde hij N-VA­-Kamerlid Werner Janssen.

Borsus gaat daarom – in overleg met Kris Peeters –een wet voorleggen aan de regering, om dit soort dwingende prijsafspraken te verbieden, “geïnspireerd op de wet-Macron”, aldus nog ­Borsus. De Franse president Macron was in de vorige Franse regering economieminister, en verbood boekingwebsites bij wet om dergelijke technieken toe te passen. In Duitsland en Italië bestaat er intussen een gelijkaardige regelgeving.

“Ook consumentenorganisatie Test-Aankoop schaart zich achter de kritiek van Horeca Vlaanderen”, aldus Kris Peeters, die hierover met Test-Aankoop samenzat.

Opmerkelijk: de Vlaamse minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) roept mensen op om de tactieken van ­onder andere Booking.com te omzeilen door in afwachting van de nieuwe regels ­telefonisch of per mail een hotelkamer te reserveren.

“Online ­mogen hotels vandaag inderdaad geen lagere prijzen afficheren, maar die verplichting geldt niet wanneer er telefonisch of ook per mail wordt gewerkt. Het is spijtig dat veel toeristen dat niet weten.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees