Noodgedwongen kap voor 51 Amerikaanse eiken in Vrijbroekpark

Noodgedwongen kap voor 51 Amerikaanse eiken in Vrijbroekpark

Foto: rr

Mechelen -

Na zeventig jaar neemt het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark noodgedwongen afscheid van 51 Amerikaanse eiken tussen het speel- en het hockeyveld. Door de aanhoudende droogte is de veerkracht van het hout verslechterd en is het gevaar voor vallende takken te groot geworden. De kap start op maandag 17 juli.

De Amerikaanse eiken zijn zeventig jaar oud, maar staan in het Vrijbroekpark eigenlijk niet op hun plaats. Amerikaanse eik voelt zich niet thuis in een moerassige bodem zoals die van het Vrijbroekpark. Hierdoor zijn de eiken zwak en krijgen houtzwammen gemakkelijker toegang.

De eiken zijn aangetast door houtzwammen zoals tonderzwam en lakzwam. Deze zwammen veroorzaken witrot dat ervoor zorgt dat hard hout wordt omgezet in zacht hout. Deze omzetting gebeurt eerst bij de onderste delen van de boom. Het gewicht van het bovenste hard hout wordt te zwaar voor het onderste, zachtere hout. Zo krijg je instabiele bomen met risico op stam- en takbreuken.

Verkocht

Het hout van de Amerikaanse eiken wordt verkocht in samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos, via een openbare verkoop voor houthandelaars. In het najaar wordt de dreef opnieuw aangeplant met nieuwe bomen die geschikt zijn voor deze standplaats.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio