Zonder deze toevallige ontmoeting 60 jaar geleden, waren The Beatles misschien nooit ontstaan

Zonder deze toevallige ontmoeting 60 jaar geleden, waren The Beatles misschien nooit ontstaan

Foto: ISOPIX

Het was een zonnige dag in Woolton, net buiten Liverpool, waar de lokale kerk naar jaarlijkse gewoonte haar tuinfeest hield. Een hoogdag voor de inwoners van het anders slaperige Woolton. Die zesde juli in 1957 zou echter de geschiedenis ingaan als een orgelpunt voor de moderne muziek. Het was namelijk hier, tussen de volksspelen en de kroning van de Rozenkoningin door, dat John Lennon voor het eerst oog in oog kwam te staan met Paul McCartney.

Op een veldje achter de kerk zou in de namiddag een lokale band optreden: ‘The Quarrymen’. Een beetje Beatles-fan herkent die naam als de band die uiteindelijk zou veranderen in ‘The Beatles’, maar er zou maar één lid van de originele opstelling van ‘The Quarrymen’ uiteindelijk ook deel gaan uitmaken van de legendarische rockgroep.

“Het feest begon om 14 uur, met een optocht met twee prachtig uitgeruste trailers die aan een slakkentempo door het dorp reden”, vertelt Julia Baird, de jongere halfzus van John Lennon, over die bewuste dag. “Op de eerste zat de Rozenkoningin op haar troon, omgeven door haar ‘hofhouding’, allemaal lokale meisjes in roze en wit satijn gehuld.”

“De tweede droeg verschillende entertainers, waaronder ‘The Quarrymen’. De jongens probeerden overeind te blijven op de achterkant van de bewegende truck en tegelijk hun instrumenten te blijven bespelen. John had het balanceren al opgegeven en was op de rand van de truck gaan zitten”

Als de enige die nog probeerde om echt te blijven zingen en spelen, werd het Lennon echter niet makkelijk gemaakt. “Jackie en ik liepen langs de truck terwijl onze moeder lachte en waaide naar John, proberend hem te doen lachen”, aldus Julia.

Zonder deze toevallige ontmoeting 60 jaar geleden, waren The Beatles misschien nooit ontstaan
John Lennon en Paul McCartney op een persconferentie. Foto: ISOPIX

“Dit is mijn klasgenoot, Paul”

Die avond zou de band nog eens moeten spelen, en terwijl ze hun instrumenten aan het opstellen waren, stelde bassist Ivan Vaughan zijn klasgenoot voor aan de groep, de vijftienjarige Paul McCartney. Het was het eerste contact tussen McCartney en Lennon.

De twee bleven nog even praten en Paul toonde John hoe hij een gitaar moest stemmen - de gitaren van de band waren gestemd als banjo’s - en zong enkele nummers.

“Ik herinner me dat ik binnenkwam in de zaal en de goede muziek die door het kleine geluidssysteem kwam, hoorde. Ik herinner me dat John een lied zon dat ‘Come Go With Me’ heette. Hij had het gehoord op de radio en kende de tekst niet echt, enkel het refrein. De rest verzon hij er ter plekke bij”, zo zou Paul McCartney in 1995 vertellen over die eerste ontmoeting.

“Ik dacht gewoon: “Wel, hij ziet er goed uit, hij zingt goed en hij lijkt me een heel goede frontman. Natuurlijk had hij zijn bril niet op dus zag hij er heel gladjes uit. Ik herinner me dat John goed was. Hij was het enige lid van de band dat eruit sprong. Al de rest verdween een beetje in het niets.”

Een nieuw lid voor ‘The Quarrymen’?

Na de show ging de groep samen met McCartney naar de plaatselijke pub waar ze logen over hun leeftijden om drank te krijgen. Later zouden Lennon en Pete Shotton overleggen of ze de jonge McCartney moesten opnemen in hun groep.

Het vormde een klein dilemma voor Lennon, die in McCartney een mogelijke bedreiging voor zijn eigen superioriteit had binnen de groep. Ze besloten echter dat McCartney een troef zou zijn voor de band en dat het een vergissing zou zijn hem niet te vragen.

(lees verder onder de foto)

Zonder deze toevallige ontmoeting 60 jaar geleden, waren The Beatles misschien nooit ontstaan
De legendarische platenhoes van het Abbey Road album. Foto: ISOPIX

Twee weken later kwam Pete Shotton Paul McCartney tegen op de fiets in Woolton en vertelde hem dat ze hem graag in hun band wilden hebben. Na de uitnodiging kort overwogen te hebben, ging Paul akkoord. Hij zou vanaf dat moment deel gaan uitmaken van ‘The Quarrymen’.

De weg naar ‘The Beatles’

‘The Quarrymen’ vergaarde langzaamaan meer en meer bekendheid en de lokaal zeer bekende promotor Charlie McBain ontfermde zich over de band. Hij bezorgde hen verschillende optredens in plaatselijke clubs.

In 1958 zou ook George Harrison opgenomen worden in de band, op aanraden van Paul McCartney. De twee hadden samen op school gezeten en hoewel John Lennon Harrison in eerste instantie te jong vond - de jongen was toen nog 14 jaar oud - herkende hij het talent van de jongeman en zo werd Harrison ook lid van ‘The Quarrymen’.

Vanaf dat moment zou de groep ook meer en meer richting rock ’n roll gaan neigen, wat niet naar de zin was van enkele van de originele bandleden. Zo bleef enkel het trio van Lennon, McCartney en Harrison achter, die tot 1960 nog zouden optreden onder de namen ‘Johnny and The Moondogs’, ‘Japage 3’ en opnieuw ‘The Quarrymen’.

In 1960 besloten ze zichzelf om te dopen tot ‘The Beatles’, en de rest is geschiedenis. In 1962 zou de band, na een aantal drummers versleten te hebben, Ringo Starr vragen hen te vervoegen. Twee jaar later was de band een internationale sensatie.

(lees verder onder de foto)

Zonder deze toevallige ontmoeting 60 jaar geleden, waren The Beatles misschien nooit ontstaan
Paul McCartney, John Lennon, Ringo Starr en George Harrison. Foto: ISOPIX

Duurste opname ooit

Een van de toeschouwers op dat ene optreden op 6 juli 1957, Bob Molyneux, maakte opmerkelijk genoeg een opname van het optreden van ‘The Quarrymen’. Toen hij die in 1994 opnieuw ontdekte liet hij die opname veilen door het bekende veilingshuis Sotheby’s.

Het zou op dat moment de meest dure opname ooit worden nadat platenmaatschappij EMI Records er maar liefst 78.500 Britse pond voor over had. De maatschappij vertegenwoordigde in die tijd ook ‘The Beatles’ en overwoog de opname mee uit te brengen als deel van het Anthology-project. Uiteindelijk werd ervoor gekozen dat niet te doen omwille van de slechte kwaliteit van de opname.

The Quarrymen op de dag dat Paul McCartney John Lennon ontmoette. Video: YouTube

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees