Pure nostalgie: De Kolderbrigade is terug

Pure nostalgie: De Kolderbrigade is terug

Adhemar ‘Chico’ D’Haese (l.) neemt de rol van Gaston Berghmans op zich, Domi Claerhoudt speelt hulpinspecteur Leo. Foto: rr

Gent -

Voor het eerst sinds de reeks in 1980 op de toenmalige BRT1 te zien was, krijgt “De Kolderbrigade” een theaterversie in Gent. “Ik droom er al jaren van”, zegt acteur-regisseur Adhemar ‘Chico’ D’haese van De Gentse Leute. “Maar ik wilde er pas aan beginnen als ik de toestemming kreeg van Romains weduwe Yvonne.”

Commissaris Kolder, Adrie, Gaston en Leo keren terug naar hun brigade. Ongeveer vier jaar geleden schoot het idee in het hoofd van Adhemar ‘Chico’ D’Haese, regisseur en gangmaker van De Gentse Leute. “Maar het duurde tot ik persoonlijk de toestemming kon vragen aan Yvonneke Delcour.” Zij speelde zelf de rol van Adrie, naast haar man Romain Deconinck. “Toen ze ja zei, begon er voor ons een ongelofelijk monnikenwerk”, zegt Chico.

“De scenario’s van de reeks zijn onvindbaar”, zegt Chico. “Dus moesten we de uitzendingen woord per woord overschrijven én alle regie-aanwijzingen noteren.” De Gentse Leute probeerde de decors zo goed mogelijk na te bouwen. “En de acteurs proberen zo veel mogelijk als de originele te acteren. Ik speel bijvoorbeeld de rol van Gaston Berghmans. Er ligt véél van mezelf in, maar ik probeer ook Gaston te imiteren.”

Flyers

De Kolderbrigade was in 1980 op televisie. Wie het destijds zag, is nu minstens 45, de meesten een pak ouder. “Maar we hebben geen schrik dat we uitsluitend voor senioren gaan spelen. We hebben de afgelopen weken veel flyers uitgedeeld. En dan merk je dat veel jongeren het nog wel kennen. En ze bewonderen Romain Deconinck.”

Tijdens de Gentse Feesten worden bij elke voorstelling twee afleveringen gespeeld: ‘Diamanten’ en ‘Verjaardagsfeestje’. “We hebben lang getwijfeld, maar dat vonden we de beste afleveringen.” De overige zijn mogelijk voor later. “En ik heb nog een veel grotere droom. Er zijn destijds maar zeven afleveringen opgenomen en uitgezonden. Maar naar het schijnt zou Romain er nog drie hebben geschreven. Niemand weet waar die scenario’s zijn, maar ik hoop ze ooit te vinden en naar theater te kunnen vertalen.”

Locatie

Kring Heilig Hart 

Heilig Hartplein 2

Sint Amandsberg

Reservatie op 0478 45 35 92

Of via uitbureau op 09 233 77 88

Of rechtstreeks  via de site van Uitbureau 

.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio