Wachttijd langer dan ooit

Hulp nodig voor gehandicapt kind? Dan moet u 1.620 dagen wachten

Hulp nodig voor gehandicapt kind? Dan moet u 1.620 dagen wachten

Foto: Tom Palmaers

Gemiddeld 4,5 jaar. Zo lang moeten ouders wachten voor ze een Persoonlijk Assistentiebudget krijgen waarmee ze de thuiszorg voor hun gehandicapt kind draaglijker kunnen maken. In Oost-Vlaanderen bedraagt de wachttijd gemiddeld zelfs meer dan vijf jaar. “Het budget is nu eenmaal schaars”, klinkt het bij de Vlaamse overheid. En dus zijn er nog duizend wachtenden.

Het is een wat vergeten zinnetje diep in het jaarverslag ‘Jeugdhulp’ van het Vlaams departement Welzijn: “Van alle minderjarigen die op 31 december 2016 wachten op een Persoonlijk Assistentiebudget (PAB) bedraagt de wachttijd gemiddeld 1.620 dagen.” Er zijn zelfs gevallen bekend van mensen die al meer dan tien jaar wachten.

Alles samen gaat het om 1.367 gezinnen, 70 meer dan vorig jaar. Soms met heel jonge kinderen, peuters nog. Andere met intussen al volwassen zonen en dochters. Allemaal mensen die hun uiterste best willen doen om hun gehandicapte kind zo veel mogelijk thuis op te vangen, in plaats van in een instelling. En in theorie hebben ze allemaal recht op een budget om assistentie te huren, om die zorg draaglijker te maken.

“Achter die wachttijden gaan drama’s schuil”, zegt Koenraad Depauw, directeur van de vzw Onafhankelijk Leven. “We zien hoe gezinnen kapotgaan omdat ouders de zorg niet meer aankunnen, hoe ouders uit elkaar gaan of er geestelijk onderdoor gaan. En voor de kinderen zelf is de schade ook groot. Sommigen kunnen niet meer naar school of in een dagcentrum geraken, zitten noodgedwongen thuis, evolueren niet meer.”

Dure ondersteuning

“Het jaarlijks extra budget voor PAB, dat politiek wordt bepaald, is beperkt”, zegt Peter-Jan Bogaert, woordvoerder van het Agentschap Jongerenwelzijn. Het gevolg is dat er prioriteiten worden gelegd.

Het beschikbare budget gaat naar diegenen die er het meeste nood aan hebben. De rest moet wachten. Al was er de voorbije jaren ook voor die prioritaire dossiers amper budgettaire ruimte. “In 2015 waren er 29 goedgekeurde dossiers. In 2016 konden we er 14 goedkeuren. Maar dit jaar hebben we dankzij 7 miljoen euro extra budget 207 PAB’s kunnen toewijzen. Dat ­bovenop de bijna 700 reeds bestaande PAB-houders. Maar er zijn nog veel noden, en extra investeren blijft nodig.”

Een van de goedkeuringen dit jaar ging naar Martine Willems, een moeder uit Kinrooi die al jarenlang voor haar nu 9-jarige zoon Milai zorgt, een jongen met een geestelijke en fysieke handicap. Een half jaar geleden schreef ze een open brief naar minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) om aan te klagen dat ze al meer dan zes jaar wachtte op een PAB. “Ik had die steun echt nodig om de zorg voor mijn zoon te kunnen combineren met mijn nachtwerk in de fabriek. Nu heb ik eindelijk budget gekregen voor 13 uur assistentie aan huis, zodat ik na mijn werk tenminste kan gaan slapen. Niet alle dagen, maar wel drie dagen per week.”

Oplossing

De vele wachtenden staan volgens Peter-Jan Bogaert niet helemaal in de kou. Ze kunnen onder meer een beroep doen op thuisbegeleiding en een basisondersteuningsbudget van 300 euro per maand. Maar dat valt niet te vergelijken met de bedragen van de PAB’s. Die schommelen tussen 10.000 en 45.000 euro per jaar.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees