De dag waarop Armand De Decker eindelijk zou antwoorden, zweeg hij. “Ik ben gebonden aan beroepsgeheim”

De dag waarop Armand De Decker eindelijk zou antwoorden, zweeg hij. “Ik ben gebonden aan beroepsgeheim”

Foto: BDW

De commissie Kazachgate zou vandaag haar climax bereiken. Hoofdbeklaagde Armand De Decker (MR) zou zelf komen getuigen. Het werd niets. De Decker schreeuwde zijn onschuld uit en verschool zich voor de rest achter zijn beroepsgeheim als advocaat.

Kazakhgate draait rond de Belgisch/Oezbeekse miljardair Pathokh Chodiev. Hij werd verdacht van gesjoemel toen hij voor de Belgische energiegroep Tractebel onderhandelde over een pijplijn in Kazachstan. Het Belgisch gerecht verdacht hem van witwassen en schriftvervalsing. Chodiev nam Armand De Decker als zijn advocaat in de arm.

In die periode werkte de Belgische regering aan de fameuze afkoopwet, waarbij de strafvordering vervalt tegen betaling van een geldsom. Plots was die wet erdoor. “Omdat de toenmalige vicevoorzitter van de Senaat, Armand De Decker (MR), daar zo fel had op aangedrongen”, werd gezegd. De eerste die gebruikmaakte van de afkoopwet was trouwens Pathokh Chodiev. Hij betaalde 23 miljoen euro en alle gerechtelijke vervolgingen stopten meteen.

De onderzoekscommissie Kazachgate is aan het uitzoeken wat er toen allemaal is gebeurd. Vandaag zou Armand Dedecker zelf aan het woord komen. Maar De Decker hield het kort. Eerst schreeuwde hij zijn onschuld uit. Daarna weigerde hij vragen. Hij beriep zich daarvoor op zijn beroepsgeheim als advocaat van Patokh Chodiev.

Corrigeer

MEER NIEUWS