Beeld zoekt plekje in de vernieuwde stad

Sierlijkheid komt tot leven in poëtische strip

Sierlijkheid komt tot leven in poëtische strip

Irenee Duriez, Jimmy Hostens en Phavin Verly (beiden Striptic), Maud Vanhauwaert en Steven Selschotter stelden de strip voor. Foto: Sbr

Roeselare -

Al maanden duikt Sierlijkheid her en der op in de stad. Op zoek naar een nieuwe plaats, sinds ze is weggehaald op de Grote Markt. Het hele verhaal lees je in ‘Deze mokkel stapt van haar sokkel’.

Al maanden duikt de bevallige Sierlijkheid overal op in en rond de stad. Waar ze zoal geweest is, lees je in de eerste poëtische strip ‘Deze mokkel stapt van haar sokkel’, een unieke samenwerking tussen tekenaarscollectief Striptic en dichteres Maud Vanhauwaert.

De poëtische strip werd voorgesteld bij de onthulling van een vijf meter hoog portret van Sierlijkheid op een gevel op De Munt. Twee nachten lang heeft Steven Selschotter van Striptic eraan gewerkt.

Zoeken naar je plaats

De strip vertelt over de zoektocht naar identiteit, erkenning en geborgenheid. “We vertellen over wat er gebeurde met het beeld nadat het werd weggehaald van de Grote Markt.”

“Roeselare is een heel andere stad geworden. Het nieuwe station, vernieuwde Grote Markt... noem maar op. In het verhaal komt Sierlijkheid tot leven en ontdekt ze dat ze niet meer past op de Grote Markt”, vertelt tekenaar Selschotter.

Maud Vanhauwaert voorzag de strip van poëzie. “Het is de eerste keer dat ik zo intensief heb samengewerkt met striptekenaars.” Vanhauwaert is West-Vlaamse, maar ze woont in Antwerpen. “Ik herken het verhaal, want ik ben zelf ook op zoek naar mijn plaatsje in die grote stad.”

Tranen in de ogen

Opvallende gast bij de voorstelling: Irenee Duriez, beeldhouwer van Sierlijkheid. “Ik ga daar niet flauw over doen. Toen ze Sierlijkheid weghaalden op de Grote Markt, was dat geen goede dag voor mij. Ik vond dat heel erg en veel mensen met mij. Nog steeds trouwens.”

Om beschadiging te voorkomen, hielp hij toen zelf het beeld verplaatsen. “Met tranen in de ogen. Ze kwam in een vergeten en verwilderd park te staan. Maar nu ze het park heraanleggen, is het al beter.”

“Een heel mooie vrouw”

Sierlijkheid werd gemaakt in 1988 en door de stad gekocht in 1995. “Ik werk uitsluitend met echte modellen en maak niets in opdracht. Sierlijkheid bestaat dus echt, jawel. Een heel mooie vrouw, ze moet 20 geweest zijn toen ze in mijn atelier zat. Nu woont ze in Gent.”

Dat Sierlijkheid in de strip tot leven komt, vindt Duriez mooi. “Het is een grappige benadering, mooi getekend en het is ook een luxueuze uitgave. Beter dan gewone stripkwaliteit.”

INFO

‘Deze mokkel stapt van haar sokkel’ wordt uitgegeven door Uitgeverij Bibliodroom en is te koop in ARhus en de boekhandel voor 9,95 euro.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio