Dan toch maar één vraag op volksraadpleging over fusie

Zingem -

De Zingemnaar zal tijdens de volksraadpleging over de fusieplannen tussen Zingem en Kruishoutem dan toch maar één vraag moeten beantwoorden. Dat werd vrijdagavond op een bijzondere gemeenteraad goedgekeurd.

Vorige week sloeg de Open VLD-fractie haar slag door de volksraadpleging af te dwingen, een week later moesten de raadsleden die actie goedkeuren op een bijzondere gemeenteraad. Op de agenda één punt: het goedkeuren van de datum en de twee vragen: ‘Bent u voor een fusie met de gemeente Kruishoutem vanaf 1 januari 2019? Ja of nee?’ en ‘Bent u voor een vrijwillige fusie met de gemeente Kruishoutem vanaf 1 januari 2019 in plaats van een eventuele door de Vlaamse overheid opgelegde grootschalige fusie met de stad Oudenaarde? Ja of nee?’ De eerste vraag is de letterlijke vraag die terug te vinden was op de petitielijsten van de liberalen, de tweede werd door het schepencollege toegevoegd.

Tweede vraag vervalt

Zeer tegen de zin van Open VLD, die de vraag van de meerderheid “suggestief, voorwaardelijk en hypothetisch” vond. Maar tot een debat kwam het niet. “We vragen de goedkeuring van de datum en de eerste vraag. De tweede vraag moeten we laten vallen”, verraste Kathleen Hutsebaut (Samen). “We hebben onvoldoende tijd gehad om onze vraag voor advies voor te leggen aan de Vlaamse Adviescommissie voor Volksraadplegingen. Die commissie komt immers niet elke week samen. Dus houden we het bij één vraag.”

Al na 10 minuten afgelopen

Open VLD-voorzitter Geoffrey Verleyen was zichtbaar ‘not amused’. “Ik had een hele argumentatie klaar over de tweede vraag, die volgens ons legitimiteit miste en de Commissie niet had overleefd. Onze partij vond het niet kunnen dat de tweede vraag er zou komen zonder advies van de Adviescommissie, maar dat is dus niet gebeurd. We keuren uiteraard het aangepaste punt op de agenda goed.”

De gemeenteraadszitting met amper één agendapunt, dat dus geen discussie meer opleverde na het afschepen van de tweede vraag, werd al na tien minuten afgerond. Raadsleden Carine Seynaeve (SP.A) en Felix Vermeiren (onafhankelijk) gaven bij een korte discussie over de korte duur van de zitting aan dat ze hun zitpenning aan het goede doel zullen schenken.

Dan toch maar één vraag op volksraadpleging over fusie
Burgemeester Kathleen Hutsebaut. Foto: lvh
Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio