Ingeborg (50) neemt voor het eerst in lange tijd weer nummers op: “Zelfs als ze alleen ’s nachts mijn muziek draaien, ga ik blij zijn”

Ingeborg (50) neemt voor het eerst in lange tijd weer nummers op: “Zelfs als ze alleen ’s nachts mijn muziek draaien, ga ik blij zijn”

Foto: rr

Een combinatie van Nederlandstalig werk en pakweg mantra’s in het Sanskriet: de fans – en dat zijn er veel – mogen juichen, want Ingeborg zit weer in de muziekstudio. Daar blikt ze een hoognodige dosis positiviteit om de verzuring te counteren. “Als mensen samen zingen, komt iedereen overeen.”

“Eerst spraken mensen me de hele tijd aan over Door de Wind. Daarna vroeg de Schuif Af-generatie voortdurend Hé Ingeborg, waar is Arthur? En dan was het van: Ah ja, da’s die van die meditatie, zeker. Maar ik heb vrede met mijn verleden, met het feit dat ik in het collectieve bewustzijn zit en voor velen de connectie ben met hun kindertijd. Dat was niet altijd zo, mijn relativering is moeten groeien. Dat komt met de leeftijd.”

Voor wie daar nog aan zou twijfelen: Ingeborg Sergeant (50) staat positief in het leven. Sympathiek, enthousiast ook, en gretig. Dat was de jongste jaren al zo, maar nu liggen alle puzzelstukjes finaal op hun plaats. Met zopas nog een extra mentaal schouderklopje: ze rondde met succes haar derde jaar psychologie af. “Het heeft ertoe geleid dat ik met een zekere mildheid terug in het mediacircus kan stappen. Omdat ik weet dat ik er ook zo weer uit stap.”

Op dit moment zit Ingeborg in de studio om nieuwe ­muziek in te blikken. Dat dat een eeuwigheid is geleden, is maar deels correct. In een recenter verleden nam ze haar cd Beyond Religionop, waarbij ze toonde hoe klanken een helende werking hebben. Die deed het onder meer in Japan uitstekend. Maar nu slaat ze de brug tussen westerse muziek en meer exotische stromingen. Achttien nummers heeft ze klaar, waarvan een deel Nederlandstalig. Maar net zogoed mantra’s in het Sanskriet of van Hawaïaanse oorsprong, in een hedendaags jasje.

“Noem het gerust een project met omvang, want er zijn rond de tachtig koorleden bij betrokken. Ik weet het, het is er een beetje over, hé? We hebben enkele nummers heel bewust herleid tot drie minuten, in de hoop dat ze worden opgepikt door pakweg Radio 1. Maar zelfs met de nachtradio ben ik al tevreden. (lacht) Ik geloof dat daar een publiek voor is. Er komt stilaan een stroming op gang met veel positiviteit, tegen alle verzuring en negativiteit. En als mensen nu samen gaan zingen, komt er meer overeenstemming en verbinding”, zegt ze. Dat kunt u makkelijk afdoen als zweverig, maar haar bevlogenheid werkt aanstekelijk.

Eén ding wil Ingeborg duidelijk stellen: het is geen muziek exclusief voor wie mediteert of aan yoga doet. “Het idee ontstond weliswaar tijdens mijn meezingconcerten, maar ik wil die positieve vibe doortrekken. Het is net zozeer ­geschikt voor wie in de file staat. Het moet een toegankelijk gebeuren worden. Blij, ook. I came to heal the ­sadness in the world.”

“Ik heb me een tijdje afgesloten en veel nee gezegd. Dan wordt het vanzelf stil rond jou. Maar nu ben ik weer klaar om volmondig ja te zeggen”, besluit ze.

INFO

Het nieuwe album moet op 1 oktober in de rekken liggen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees