Eind augustus worden resultaten van enquête voorgesteld

Inwoners krijgen inspraak over nieuw kerkplein

Gooik -

Moet de ‘Plosj’ in het dorpscentrum van Gooik evolueren naar een groene plek waar mensen kunnen samen zitten en kinderen kunnen spelen? Of ziet men liever een andere invulling? De gemeente trok zondag naar de inwoners voor een inspraakmoment.

“We zijn al een tijdje bezig met een masterplan voor Gooik om uitdagingen zoals wonen, mobiliteit, parkeren, de invulling van openbare gebouwen, recreatie, handel en zo meer beter en met een visie op elkaar af te stemmen. Intussen tekende het studiebureau Maat uit Gent dit masterplan uit”, doet schepen van ruimtelijke ordening Simon De Boeck (CD&V) het verhaal.

“De eerste belangrijke realisatie van het masterplan wordt de aanleg van een micro-parking, een parkeerstrip, achter het jeugdhuis en café De Vrede op 50 meter van het dorpsplein in het centrum van Gooik. Er komt een toegangsweg naast De Vrede. Voor deze parking loopt er een aanbestedingsdossier”.

Plosj

“Deze nieuwe parking betekent ook dat er nieuwe mogelijkheden ontstaan voor het dorpsplein of de Plosj, dat eigenlijk nu een grote parking is. We zouden het dorpsplein groener kunnen maken, er een speelzone aanleggen of een petanquebaan. Een kiosk of wat banken zijn andere ideeën”, zegt De Boeck. “We willen hierover de mening van de Gooikenaren kennen. Daarom dit inspraakmoment.”

De gemeente zette zijn nieuw aangekochte pop-up bar op het Kerkplein. Al wie wilde, kon hier bij een glaasje een enquêteformulier invullen en suggesties aanreiken over hoe men het Kerkplein in Gooik het liefst ziet evolueren. Op 20 augustus volgt een terugkoppeling. Tegen dan moeten alle enquêtes verwerkt zijn en stelt de gemeente het resultaat van de bevraging voor.

Speelpleintje

“Wij zouden een speelpleintje wel leuk vinden”, vertelden enkele kinderen die zelfs tekeningen aan hun enquêteformulier toevoegden.

“In elk geval zou er een fietsenstalling moeten komen want die ontbreekt momenteel in Gooik”, voegde een mama er aan toe.

“Ik vind het een goed idee dat men het Kerkplein wil aanpakken maar men mag niet uit het oog verliezen dat hier in de buurt mensen wonen die ook een auto hebben. Er zouden minstens wat bewonersplaatseen voorzien moeten worden”, zegt buurtbewoner Danny Kestemont. “Een laad- en losplaats zou welkom zijn. Bij evenementen zouden mensen sowieso naar de achterliggende parking moeten worden geleid.”

Petanque

“Een petanquebaan kan leuk zijn als er mensen zijn die hier regelmatig gebruik willen van maken. In andere buurten in Gooik heeft dit voor een echte dorpsdynamiek gezorgd. Anders is het verloren moeite. Daar zou men eerst zeker van moeten zijn”, zo klonk het nog. Over de pas aangekochte pop-up banken was iedereen overigens bijzonder enthousiast.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio