Neuzekesoorlog in Gent barst weer los: “Ik dien klacht in bij de politie”

Vlak voor de Gentse Feesten, het hoogseizoen in ‘Neuzekesland’, barst de oorlog tussen de twee cuberdonkraampjes op de Groentenmarkt in alle hevigheid weer los. Younes Benzaza heeft zaterdagavond een emmer water gegooid naar zijn concurrent, Carl Demeestere. “Hij moet me met rust laten”, zegt Benzaza. Demeestere dient vandaag een klacht in bij de politie.

Jan Claeys

Zelfs op de redactie van De Gentenaar weten we niet meer over de hoeveelste aflevering het gaat. In maart 2015 besliste de Kamer van Koophandel dat de verkoper van het ‘rechterkraam’ 1.000 euro moest betalen voor elke keer dat hij kwaadsprak van zijn concurrent. De uitspraak kwam er nadat Sonny Breine, de verkoper in kwestie, de cuberdons van Carl Demeestere “chemische brol” had genoemd. Een jaar eerder al was burgemeester Daniël Termont (SP.A) het hele gedoe zo beu dat beide partijen twee weken lang geen neuzekes meer mochten verkopen.

De afgelopen maanden leek de hemel een beetje opgeklaard boven de Groentenmarkt. Tot zaterdagnamiddag. Toen Demeestere in de vooravond zijn kraam dichtklapte en naar huis reed, werd hij gevolgd door zijn concurrent, tegenwoordig Younes Benzaza. “Ineens kreeg ik een emmer water in mijn nek”, zegt Demeestere.

“Dit hoort bij folklore”

“Ik weet het wel: wat wij doen, is folklore. De discussies tussen ons horen er een beetje bij. Maar dit is een stap te ver. Wat is het volgende? Kokend frietvet? Ik ga maandag (vandaag, nvdr.) naar de politie om een klacht in te dienen. Ik wil dit soort toestanden vermijden.”

Benzaza bleef gisteren opvallend rustig. “Ik denk dat ik met mijn actie mijn punt heb gemaakt”, zegt de verkoper. “Je moet hier zelf eens staan. Van ’s morgens tot ’s avonds iemand die de hele tijd op uw kap zit. Hij moet me gewoon gerust laten.”

“Zaterdagavond had ik het eventjes gehad. Vergelijk het met een hond: als die niet aan de leiband wil blijven, moet je er ook even een emmer water overgooien. Ze worden daar rustig van.”

“Er zijn grenzen”

Benzaza wil de polemiek niet opnieuw ten top drijven. “Maar er zijn grenzen. Demeestere mag doen alsof de hele Groentenmarkt van hem is, ik heb daar geen enkel probleem mee. Maar mijn kraam moet hij met rust laten.”

Gisteren stond de twee verkopers gewoon naast elkaar. Alsof er zaterdag niets was gebeurd. Wordt ongetwijfeld opnieuw vervolgd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen