Krakers vertrekken uit Gentse woning: “Dit heeft me 5000 euro gekost”

Krakers vertrekken uit Gentse woning: “Dit heeft me 5000 euro gekost”
Gent -

De acht Roma die in Gent twee huizen hadden gekraakt, hebben de panden het afgelopen weekend verlaten. Eigenaar Alexander Decuyper zegt dat hij al tien vuilzakken met achtergelaten etensresten en kleren heeft gevuld. De hele zaak kost hem naar eigen zeggen 4000 à 5000 euro. “Gent heeft echt wel een structureel krakersprobleem.”

Zo’n twee weken geleden trokken er een zestiental Roma in twee aanpalende huizen in de Provenierstersstraat, pal in het Oud Begijnhof in het centrum van Gent. Acht krakers -vijf volwassenen en drie kinderen - nestelden zich in de woning van Alexander Decuyper. De krakers zeiden dat ze van andere krakers hadden gehoord “dat de deur openstond”.

Lees hier het verhaal

Zij beschadigden de historische poort en veranderden de sloten van de woning. De eigenaar verwittigde de politie, maar die kon niets doen. Een wet die kraken moet verbieden, is namelijk nog steeds niet door het parlement geraakt.

De wijkdienst en de sociale dienst van de stad Gent kwamen met een bemiddeling en de Roma waren akkoord om binnen de twee weken het pand te verlaten. Er werd ook een procedure voor de vrederechter gestart, maar de Roma hebben het voorbije weekend de woningen verlaten.

“De Roma zeiden me dat ze de continue media-aandacht, de vijandige houding van de buren en het constante aandringen van mezelf erg vervelend vonden”, zegt eigenaar Alexander De Cuyper aan ons. “Dit weekend heb ik hen zo ver gekregen het pand te verlaten. Zij hadden een camera op de kop getikt, zeiden ze me, waarmee ze richting aalter wilden trekken.”

Rommel

Krakers vertrekken uit Gentse woning: “Dit heeft me 5000 euro gekost”
Een van de gekraakte huizen in het Oud Begijnhof van Gent Foto: rr

Volgens de eigenaar moet er nu nog veel worden opgeruimd. “Ze hadden mij verzekerd dat ze het proper gingen achterlaten. Ik heb ze ook zien kuisen, dus ze hebben dat ook gedaan”, zegt De Cuyper. “Maar toen zijn we de kasten, deurtjes en lades beginnen opentrekken. Momenteel liggen hier tien vuilniszakken gevuld met allerlei rommel die we konden verzamelen. De vuilnisdienst heeft beloofd die zakken speciaal te komen ophalen.”

Tegen het einde van de week zouden ook de krakers in het aanpalend pand uitgedreven worden, weet Decuyper.

Kostenplaatje

Krakers vertrekken uit Gentse woning: “Dit heeft me 5000 euro gekost”
Alexander Decuyper blijft achter met een kostenplaatsje van 4000 à 5000 euro Foto: FVV

Alexander Decuyper heeft berekend dat de affaire hem ongeveer 4000 à 5000 euro heeft gekost. “De procedure voor de vrederechter , mijn advocaat en de deurwaarder samen kosten 2000 euro. Ik hoop die som tot de helft te beperken door de procedure stop te zetten.”

“Daarnaast heb ik ook een slotenmaker in het weekend moeten optrommelen om het slot te herstellen en moet de waardevolle oude deur hersteld worden.”

Nooit meer leeg laten staan

Alexander Decuyper is blij dat een bemiddelaar van de stad Gent heeft meegeholpen om de zaak op te lossen maar stelt vast dat krakers een groot probleem vormen in de Arteveldestad. “Ik ken nog heel wat andere panden waar krakers inzitten”, zegt hij. “Bijvoorbeeld in de Peperstraat. Alleen vindt de eigenaar het daar niet zinvol om een procedure op te starten om ze uit te drijven omdat hij het pand toch wil laten afbreken. Gent zou ook heel wat georganiseerde ronselaars hebben rondlopen die op zoek gaan naar panden om te kraken.”

“Maar er scheelt ook iets met het beleid in Gent. Mijn advocaat zegt me dat er manieren zijn om ze sneller uit te drijven”, zegt Alexander Decuyper. “Op basis van diefstal van elektriciteit bijvoorbeeld”.

De eigenaar heeft beslist om het pand niet langer leeg te laten staan in de vakantiemaanden. “Wij hebben iemand gevonden die in het pand zal trekken als huurder. We hebben immers geen zin om volgende week nieuwe krakers in ons huis te vinden.”

Lees ook: het opiniestuk van de verontwaardigde eigenaar

Corrigeer

NIEUWS