Streamingdienst zwaar onder vuur: “Spotify creëert en promoot valse artiesten ten koste van echte muzikanten”

Streamingdienst zwaar onder vuur: “Spotify creëert en promoot valse artiesten ten koste van echte muzikanten”

Foto: REUTERS

De streamingdienst Spotify wordt ervan beschuldigd dat het zelf niet-bestaande artiesten creëert en ruimte geeft in hun playlists. Hierdoor zou het bedrijf het moeilijker maken voor echte artiesten om geld te verdienen via het platform.

De bewering kwam reeds vorig jaar aan het licht via Music Business Worldwide, maar ging pas sinds kort viraal door een artikel van Vulture. Het stelt dat Spotify producers betaalt om liedjes te produceren die nadien worden gelinkt aan een niet-bestaande artiest. Bijgevolg nemen ze de plaats in van andere nummers op verscheidene populaire playlists.

Eén van de vele voorbeelden is een artiest genaamd ‘Deep Watch’. Op Spotify heeft de artiest een EP met twee songs die in totaal al meer dan 4,5 miljoen keer zijn beluisterd. De liedjes zijn namelijk te vinden in ‘Ambient Chill’, een playlist die stevig gepromoot wordt door de streamingdienst. Vreemd genoeg is er op de rest van het internet niks van informatie over de artiest te vinden. Hetzelfde geldt ook voor de totaal onbekende ‘Enno Aare’. Zijn vier nummers werden al maar liefst 17 miljoen keer beluisterd. Ook van hem is er op sociale media en andere streamingdiensten geen spoor.

Spotify: “Nooit valse artiesten gecreëerd”

Spotify heeft intussen ook gereageerd op de beschuldigingen. “We hebben nog nooit valse artiesten gecreëerd en in onze playlists toegevoegd”, stelt een woordvoerder van het bedrijf. “Het is helemaal niet waar. Op alle nummers betalen wij auteursrechten. We hebben op alle muziek een licentie. Wij betalen hen dus, niet onszelf.”

De ontkenning kan echter niet de volledige beschuldiging dekken. Zo kon het bedrijf niet ontkennen dat er zich een heleboel valse artiesten bevinden op het platform. Intussen heeft Music Business Worldwide ook een lijst gepubliceerd van in totaal vijftig onbekende artiesten die al minstens honderdduizenden keren zijn beluisterd.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees