Studenten lanceren app voor thuisverpleegkundigen

Studenten lanceren ‘euthanasieapp’

Studenten lanceren ‘euthanasieapp’

Astrid Heyvaert, Lori Sonck, Pieter-Jan Philips en Marco Bortoli: “Onze app is een handige tool om snel info over euthanasie te kunnen vinden.” Foto: emd

Aalst / Ninove -

Vier laatstejaarsstudenten Verpleegkunde aan Hogeschool Odisee in Aalst ontwikkelden de app ‘Euthassist’. Die bundelt alle belangrijke informatie over euthanasie en is in de eerste plaats bedoeld voor thuisverpleegkundigen. “We reiken hen een handige tool aan om vragen over euthanasie te kunnen beantwoorden.”

“Euthanasie is en blijft een zwaar onderwerp, al is dat taboe wel stilaan aan het verdwijnen”, zegt Lori Sonck uit Ninove, die de app “Euthasist” bedacht samen met haar Aalsterse medestudenten Astrid Heyvaert, Marco Bortoli en Yelke Hermans. “Uit cijfers blijkt dat er in België steeds meer euthanasieaanvragen binnenkomen via thuiszorg. Mensen hebben daar veel vragen erover maar als je als verpleegkundige daarop antwoordt, moet je natuurlijk kennis hebben over bijvoorbeeld de euthanasiewetgeving, die intussen vijftien jaar bestaat”, zegt Sonck. “Met onze app hebben thuisverpleegkundigen tijdens hun ronde gemakkelijk toegang tot die concrete info. In de thuiszorg wordt trouwens al vaak gewerkt met tablets voor patiëntendossiers.”

De studenten Verpleegkunde kregen voor de ontwikkeling van de app hulp van informaticastudent Pieter-Jan Philips. “Een euthanasieapp klinkt vreemd en het is zeker niet de bedoeling om euthanasie te promoten. Naast informatieavonden en cursussen over euthanasie, willen we verpleegkundigen op het terrein met onze handige tool de nodige kennis aanreiken om snel vragen rond euthanasie te kunnen beantwoorden”, vertelt Marco Bortoli. “Momenteel hebben we een webapplicatie en loopt de app — volgens ons de enige app rond euthanasie — tot midden september proef bij de thuiszorgorganisatie Solidariteit voor het gezin. Dat is natuurlijk een meerwaarde”, vult Astrid Heyvaert aan.

De ambitie van de studenten is dat de app zal kunnen worden gedownload via onder andere de App Store en Google Play en dat iedereen in de thuisverpleging ermee zal werken. “De uitdaging zal ook zijn om de app actueel te houden met de recentste wetgeving nu we zullen verder studeren of beginnen te werken, maar dat komt wel in orde.”

INFO

http://euthassist.be/

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees