Geert Versnick (Open VLD) stapt op na nieuwe onthullingen

Geert Versnick (Open VLD) stapt op na nieuwe onthullingen

Foto: fvv

Geert Versnick (Open VLD) stopt als gedeputeerde bij de provincie Oost-Vlaanderen. Dit gebeurt na onthullingen in onze krant over onkostennota’s voor overnachtingen in Bangkok. Versnick reisde al vijf jaar tweemaal per jaar naar Vietnam voor een economische missie. Daarbij deed hij telkens een onnodige en zeer dure tussenstop in Bangkok. Zo overnachtte hij in hotelsuites aan 320 euro per nacht.

Geert Versnick schrijft in een reactie: “Mijn integriteit is zeer belangrijk voor mij. Omdat deze (...) op ongefundeerde manier, in twijfel wordt getrokken en een sereen debat onmogelijk is gemaakt, heb ik beslist om mijn uitstap te vervroegen.”

Op 4 april dit jaar had Versnick al aangekondigd dat hij na een politieke carrière van 30 jaar in 2018 uit de politiek zou stappen. Hij stopte toen onmiddellijk als gemeenteraadslid in Gent en zou voor de verkiezingen van volgend jaar niet meer op een lijst gaan staan.

Nu stapt hij dus vervroegd uit de politiek, nadat de krant Het Nieuwsblad vandaag berichtte over Versnicks dure Bangkok-reisjes. Versnick reageert daarop: “Als gedeputeerde bevoegd voor internationale relaties ben ik reeds achtmaal in Vietnam geweest. De resultaten van deze missies werden consequent en uitgebreid teruggekoppeld aan de leden van de provincieraad. Ook het bedrijfsleven en de academische wereld waren vol lof over het gevoerde provinciaal beleid.”

Versnick ontkent niet dat er tussenstops zijn gehouden in Bangkok. “Dat gebeurde viermaal. Die kosten zijn gedeclareerd aan de provincie. Daar mijn aanwezigheid kaderde in de verbreding van de economische relaties van Oost-Vlaanderen in Zuidoost-Azie ,werden de gemaakte kosten aangegeven en ingebracht. Deze kosten zijn gefiatteerd door de provincie en staan vermeld in de nota’s voorafgaand aan de missies. In Bangkok onderhield ik contacten met de ambassadeur en ambassademedewerkers met als finaliteit de opportuniteiten voor Oost-Vlaanderen in kaart brengen.”

Niet de eerste maal

Het is niet de eerste maal de Versnick in opspraak komt. In april 2016 stelt Versnick de provincie voor te investeren in Optima. Zelf is hij dan behalve gedeputeerde ook bestuurder van de Optima Group, een opdracht waarvoor hij met zijn vennootschap 130.000 euro factureerde.

Eind 2015 organiseerde Versnick een brunch voor 300 genodigden, gesponsord door immobedrijven. Dat terwijl hij binnen de deputatie beslist over bouwvergunningen.

Begin 2017 komt Versnick weer in opspraak. Na de Publipart-affaire moet hij zijn publieke inkomsten vrijgeven. Eerst zegt hij 5.849 euro netto per maand te verdienen, later moet hij dat bijstellen naar 9.420 euro.

Betreurenswaardig

Over zijn politiek afscheid zegt Geert Versnick nog: ‘Omdat de beeldvorming die men thans gecreëerd heeft negatief is voor de provincie enerzijds en de geloofwaardigheid van Open Vld anderzijds, heb ik beslist om mijn mandaat neer te leggen bij de start van het komende politieke jaar. Het is betreurenswaardig dat dit debat niet gevoerd werd in de provincieraad, maar in de pers. In de provincieraad had ik een duidelijk antwoord kunnen formuleren op de vragen en insinuaties.

Versnick (60) was de afgelopen dertig jaar actief op zowat alle politieke niveau’s in het land. In de jaren 80 werkte hij op liberale kabinetten en was hij privésecretaris van Guy Verhofstadt. Na de omvorming van PVV naar VLD gold hij als een van de rijzende sterren bij de Vlaamse liberalen. Jarenlang was hij secretaris-generaal van de partij. Minister werd hij echter nooit.

In Gent werd Versnick in 2001 voor het eerst schepen. Hij zou dat blijven tot 2012.

Versnick was ook getrouwd met ex-miss België en VTM-gezicht Lynn Wesenbeek

(pom)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees