Na jaren eindelijk een antwoord op de vraag: is de kans op herval groter als gevangenen langer opgesloten zitten?

Na jaren eindelijk een antwoord op de vraag: is de kans op herval groter als gevangenen langer opgesloten zitten?

Foto: Shutterstock

De kans dat gedetineerden na hun vrijlating recidiveren is niet significant kleiner of groter naargelang de duur dat ze opgesloten zaten. Dat blijkt uit een studie door criminologen van de Universiteit van Leiden waarbij het reilen en zeilen van 1.467 Nederlandse gedetineerden die in 2010-2011 opgesloten zaten bestudeerd werd. De resultaten staan in het Tijdschrift voor Criminologie.

De kwestie zorgt al decennialang voor verhitte discussies tussen criminologen. De aanhangers van de afschrikkingstheorie beweren dat een langere detentieduur recidive vermindert, terwijl andere wetenschappers beweren dat dit juist resulteert in meer recidive. Volgens deze laatsten tast een langere detentieperiode immers de controlemechanismen aan om toekomstige criminaliteit te voorkomen en biedt dat ook meer mogelijkheden om crimineel gedrag te leren van medegedetineerden.

Zo groot is de kans op herval

Uit de studie blijkt dat de kans dat ex-gedetineerden opnieuw een delict plegen binnen de eerste zes maanden na vrijlating varieert tussen 28 en 38 procent. Bij gedetineerden die slechts 1 tot 6 weken (38,4 procent) en van 6 weken tot 3 maanden (34,2 procent) opgesloten waren, werden de hoogste scores genoteerd.

Bij degenen die 3 tot 4 maanden (27,7 procent) opgesloten waren en langer dan 4 maanden (30 procent) was de kans op recidive lager. Desondanks blijkt volgens de onderzoekers uit een analyse dat de verschillen in recidivekans statistisch gezien niet significant zijn.

“Deze bevindingen bevestigen niet dat een langere detentieduur een criminogene werking heeft zoals op basis van verscheidene theorieën wordt verondersteld. Ook lijkt een langere detentieduur in tegenstelling tot wat de afschrikkingstheorie beweert niet in staat gestraften af te schrikken van toekomstig crimineel gedrag”, aldus de Nederlandse onderzoekers.

Verder onderzoek is volgens hen echter nodig om na te gaan of er eventueel specifieke groepen gedetineerden zijn waarvoor wel duidelijke verbanden kunnen vastgesteld worden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees