Schoenenkoning krijgt 18 maanden voor wapensmokkel

De uitgestalde wapenvangst. Foto: rr

Ravels / Poppel -

De rechter in Den Bosch heeft dinsdag de gevallen schoenenkoning Jan van der Linden (67) uit Poppel (Ravels) veroordeeld tot achttien maanden celstraf, waarvan de helft effectief, voor wapensmokkel. Hij gaat in beroep.

Op 7 januari 2015 werd in een in Poppel gehuurde bestelwagen, met Van der Linden achter het stuur, in het Kroatische stadje Kastela een arsenaal aan oorlogswapens gevonden. Het ging om zes draagbare raketwerpers, enkele kalasjnikovs, drie pistolen, 1.116 patronen, handgranaten en patroonhouders.

Tussen 14 december en 17 december 2014 zou Van der Linden al eens 22 handgranaten en een automatisch geweer naar Nederland hebben gesmokkeld. Het oorlogstuig was vermoedelijk bestemd voor criminele motorbendes zoals No Surrender en ­Satudarah, maar dat kon het gerecht niet hard maken.

Van der Linden ontkende alles. Hij beweerde tijdens het proces dat hij keukenmateriaal naar een Kroatische vriend - Jacky genaamd - had vervoerd. Hij had het geld nodig, omdat hij bij Freek V.S. (44), een gespierde en getatoeëerde garagehouder uit Den Bosch, 20.000 euro in het krijt stond.

Jan van der Linden werd schuldig bevonden over de hele lijn. In de afgeluisterde telefoongesprekken maakten de gewezen schoenenhandelaar en zijn partner geen al te beste beurt. “Van Van der Linden moest de echtgenote volhouden dat hij op reis was naar Italië”, zei de rechter. “Bovendien vroeg de partner meermaals of ze wel ‘vrijuit kon praten’.”

Freek V.S. werd door de rechter omschreven als de organisator. Hij kreeg vier jaar effectieve celstraf. Anton P. (52), een Kroaat uit Schoten, werd vrijgesproken op grond van twijfel.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio