Ook Hooglede gaat bijdrage leveren voor MUG-helikopter

“Met verhuis AZ Delta zal helikopter vaak sneller in Hooglede zijn dan wagen”

“Met verhuis AZ Delta zal helikopter vaak sneller in Hooglede zijn dan wagen”

In 2016 vloog de MUG-helikopter 800 keer uit en dat kost zeer veel geld, dat steeds moeilijker te vinden is. Foto: WSG

Hooglede -

Heel wat gemeenten uit onze regio dragen niet bij voor het uitvliegen van de MUG-helikopter. Gemeenteraadsvoorzitter Rik Debeaussaert steunt het voorstel van de oppositie om toch een subsidie voor de interventiedienst te voorzien in Hooglede.

Heel wat Vlamingen zaten tijdens de uitzendingen van het VTM-programma ‘De Helden van Hier’ aan hun televisie gekluisterd. Dankzij de tussenkomst van de MUG-helikopter worden alsmaar meer levens gered. In 2016 vloog de MUG-helikopter bijna achthonderd keer uit vanuit Brugge. “Zonder substantiële extra steun zou de MUG-heli het slachtoffer van zijn eigen succes kunnen worden. De kloof tussen uitgaven en inkomsten wordt alsmaar groter”, zegt dokter Nicolas Müller bij het opmaken van het jaarverslag 2016.

Het heliteam kan rekenen op subsidies van verschillende West-Vlaamse gemeenten en van de provincie, maar vanuit hogere overheden blijven steun uit. Ook de provincie Oost-Vlaanderen, waar de MUG-helikopter nochtans vaak intervenieert, houdt de geldbeugel momenteel nog dicht.

Verhuis AZ Delta

Tijdens de gemeenteraad van Hooglede, een van de gemeenten die momenteel geen financiële steun biedt aan de MUG-heli, luidde oppositieraadslid Kristof Pillaert (N-VA Plus) de alarmbel. Hij kreeg volop de steun van gemeenteraadsvoorzitter Rik Debeaussaert (SP.A). “Zeker met de verhuis van AZ Delta zal de helikopter voor ons nog belangrijker worden. Die mensen kunnen levens redden. We moeten hen dan ook steunen”, vindt Debeaussaert.

De gemeenteraadsvoorzitter had zich volop voorbereid op het variapunt. Hij zette zijn pleidooi kracht bij door de interventietijden van zowel de MUG-wagen als de helikopter met elkaar te vergelijken. “Vooral voor de mensen van bijvoorbeeld Sint-Jozef is het belangrijk dat de veel snellere helikopter hen kan komen helpen.” Debeaussaert stelde voor om op de volgende gemeenteraad een nieuw punt op de agenda te zetten omtrent steun voor het helikopterteam.

Hoewel steden als Roeselare, Izegem en Tielt een eigen ziekenhuis hebben met MUG-dienst, betalen ze wel voor de MUG-helikopter. “Veiligheid boven alles. Wij willen vooral solidair zijn met de andere gemeenten binnen de zone Midwest. Ook bij echte crisissituaties kan de MUG-helikopter een meerwaarde betekenen in Roeselare”, zegt burgemeester Kris Declercq (CD&V).

Bijdrage voor interventiewagen

In onze regio levert het gros van de gemeenten al een financiële bijdrage aan de MUG-heli. “De MUG-helikopter is hier gelukkig nog niet al te veel moeten landen. We willen wel solidair zijn met de andere gemeenten. Mensenlevens redden gaat boven het financiële”, zegt Ward Vergote (Visie), burgemeester van Moorslede.

Wielsbeke en Meulebeke steunen de MUG-heli niet. In Wielsbeke is dat al jaren het geval, Meulebeke zette vorig jaar de bijdrage stopt. “Anderhalf jaar geleden kwam er een nieuwe MUG-auto in het ziekenhuis van Tielt. Onze bijdrage gaat nu daar naar toe. We hebben wel plannen om het helidossier te herbekijken. Wij willen zeker niet de aap uithangen, want de helikopter is belangrijk”, zegt Dirk Verwilst (CD&V), burgemeester van Meulebeke.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees