“Brusselse politiek lijkt op die in Afrika”

© if

Het Brusselse politieke landschap bestaat uit een wirwar van structuren en organisaties, waarbij degene die best geplaatst is profiteert van de chaos. In sub-sahara Afrika is dat net hetzelfde, stelt politicoloog Kristof Titeca vast.

Zijn analyse haalde de kolommen van de Washington Post.

yves coudron

Met zijn opmerkelijke analyse haalde Titeca begin deze week de toonaangevende Amerikaanse krant The Washington Post. Brussel, bestuurd als een bananenrepubliek?

“Dat is te kort door de bocht. Met mijn analyse wou ik aantonen dat de manier waarop in Brussel aan politiek gedaan wordt, niet veel verschilt van die in sub-sahara Afrika. In beide regio’s werden erg veel publieke, private en semiprivate instellingen gecreëerd.”

“Dat leverde logischerwijze heel wat mandaten op, die ingevuld werden door politieke vrienden van deze of gene, waardoor netwerken tot stand kwamen. Cliëntelisme heet zoiets in de politieke wetenschappen. Een veelvoud aan structuren leidt tot wanorde, die vervolgens geïnstrumentaliseerd wordt door de politici.”

Transparantie

Titeca haalt het voorbeeld aan van Samusocial. “De bestuurders wezen jarenlang elke controle af en kwamen daar tot voor kort mee weg. Dat gebrek aan transparantie liet hen toe dat ex-burgemeester van Brussel Yvan Mayeur (PS) en voormalig OCMW-voorzitster Pascale Peraïta (PS), die samen in de raad van bestuur zaten van Samusocial, jarenlang ongestoord heel wat geld konden halen uit de kas van de daklozenorganisatie zonder daar iets voor te doen, of daarvoor berispt te worden.”

Goeie stap

Vorige week kondigde het Brusselse stadsbestuur een grondige hervorming aan. Veertig procent van de mandaten werden geschrapt, evenals verschillende instellingen.

“Een goeie stap”, aldus Titeca. “Maar of we echt kunnen applaudisseren, zal afhangen van de uitvoering. Dit gaat niet enkel over het aantal mandaten, maar ook over de manier waarop macht uitgebouwd wordt en over de vraag of deze fenomenen zich in de toekomst zullen herhalen. Terwijl de hervorming wordt aangekondigd, zet vzw Brussels Expo, die al verschillende concertzalen in Brussel beheert, nog altijd alles op alles om de uitbating van het Koninklijk Circus naar zich toe te trekken. De voorzitter van die vzw is toekomstig burgemeester van Brussel Philippe Close (PS), de man die de hervorming aankondigde maar tegelijk gepokt en gemazeld is in die oude politieke cultuur.”

Goed bestuur

Maar is goed bestuur niet belangrijker dan van wie op welk postje zit of hoe de structuren met elkaar verweven zijn? “In de politieke wetenschap wordt daarover gediscussieerd. Zelfs over de vraag of corruptie aanvaardbaar is als het leidt tot goed bestuur.”

“Maar Brussel toont aan dat een grote versplintering en de politisering van dossiers wel een nefast effect heeft op het bestuur. Het systeem maakt besturen moeilijker en zet de poort open naar excessen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen