Lijst met verenigingen zonder lokaal wordt steeds langer

Parochiehuis verdwijnt,verenigingen staan op straat

Parochiehuis verdwijnt,verenigingen staan op straat

vlnr: François Sophie en Jan Bockstael van de KWB verhuisden heel wat materiaal naar hun garages. Foto: pvw

Vilvoorde -

Het aantal Vilvoordse verenigingen zonder vast onderkomen blijft groeien. Intussen ging ook het Parochiehuis in de Guldenschaapstraat dicht, waardoor de KWB en de Gezelschapspellenclub zonder lokaal vallen.

Vilvoorde is de snelst groeiende gemeente van Vlaanderen als het op bevolkingsaantallen komt. Het stadsbestuur laat ook geen kans onbenut om Vilvoorde als aangename woon- en werkstad bij het water te promoten. Maar inmiddels kampt de Zennestad wel met groeipijnen.

Niet alleen de scholen zitten, net zoals overal in de Brusselse randgemeenten, op hun limiet. Ook het rijke verenigingsleven kreunt onder een capaciteitsgebrek.

“De lijst van verenigingen zonder een vast lokaal, zwelt aan”, zegt schepen van Cultuur Johan Serkeyn (SP.A).

Met de sluiting van het Parochiehuis in de Guldenschaapstraat werd die lijst opnieuw aangevuld met twee namen: de KWB van Vilvoorde en de Gezelschapspellenclub.

Tijdelijke oplossing

De Gezelschapspellenclub heeft inmiddels een tijdelijke oplossing. Zij kunnen kun spelavonden laten doorgaan in Jeugdhuis De Far. Voor de KWB liggen de kaarten enigszins anders. Die vereniging valt na tien jaar plots zonder onderkomen.

“We wisten dat dit moment er zat aan te komen”, zegt voorzitter van de KWB Vilvoorde, François Sophie.

“Maar in juni kwam alles plots in een stroomversnelling terecht. We moesten uit onze lokalen en de zolder, die we gebruikten als berging, kon niet langer gebruikt worden. De voorbije week dienden we te verhuizen maar doordat we nog geen nieuw onderkomen hebben, moesten we al het materiaal stockeren in de garages en kelders van onze leden. Dat is niet ideaal.”

Vergaderen op café

In afwachting van een permanent onderkomen kan de KWB gebruik maken van de refter van school TechnOV aan de Zennelaan. De vergaderingen worden noodgedwongen op café gehouden.

“We hebben contact gehad met het stadsbestuur en hebben zelf ook enkele lijntjes uitgeworpen in onze zoektocht naar een nieuw onderkomen. Voorlopig kunnen we onze activiteiten in de schoolrefter van TechnOV organiseren. Het is de vraag hoelang we op deze manier kunnen overleven.”

De stad erkent het capaciteitsprobleem, maar ziet ook niet meteen een oplossing.

Niet eenvoudig

“De stad telt momenteel een tiental verenigingen die geen vast lokalen of bergingsruimte hebben”, zegt Serkeyn. “We gaan samen met hen op zoek naar oplossingen, maar dat is geen eenvoudige klus. Er zijn maar weinig vrijstaande panden. Het Parochiehuis gooit de verenigingen ook niet zomaar op straat. Net zoals op vele andere plaatsen, worden de parochiehuizen omgevormd tot klaslokalen. Dat gebeurt hier ook. Basisschool Klaverje Vier zal het pand vanaf 1 september in gebruik nemen.”

Heerlijkheid

Tijdens de zomermaanden krijgt het gebouw een grondige opknapbeurt. Zo wordt er voorzien in nieuwe lokalen, nieuw sanitair, een polyvalente zaal en een vernieuwde speelplaats.

Oppositiepartij CD&V opperde bij monde van Werner Grauwels het idee om verenigingen onder te brengen in de Heerlijkheid, het voormalige koffiehuis in de Lange Molenstraat dat sinds eind 2016 eigendom is van de stad.

Maar dat gebouw kan volgens het stadsbestuur enkel gebruikt worden als tijdelijk lokaal voor kortlopende projecten omdat het OCMW er zijn onderkomen zal krijgen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees