FOTO. Fruittelers: “Goed dat er fruitplan komt want onze export kelderde na Russische boycot”

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw heeft in Meigem het actieplan fruit voorgesteld. In dat plan is de Vlaamse toekomststrategie voor de hardfruitsector uitgeschreven. “Het is goed dat er een plan komt want na de Russische boycot viel de export met 40 procent terug en we verwachten ook een terugslag door de Brexit”, zegt fruitteler Marc Cocquyt.

“Het actieplan komt er omdat we samen met het Vlaamse departement Landbouw en Visserij vaststellen dat onze hardfruitsector met een jarenlange traditie, goede reputatie en lekkere producten sedert 2014 door een moeilijke periode gaat”, zegt minister Schauvliege.”

Dat de lancering gebeurde bij de familie Cocquyt is niet verwonderlijk want al vier generaties lang zorgen Marc en zijn vrouw Nicole en vanaf nu zijn zoon Jonas en echtgenote Sofie voor kwaliteitsvol fruit.

“Bij de overname van ons bedrijf in de lente van dit jaar kregen mijn zoon Jonas en zijn echtgenote Sofie direct met een tegenslag te kampen. Onze appelbomen en kerselaars werden in april door nachtvorst getroffen”, zegt Marc Cocquyt.

Bosduiven

“De perelaars waren al uitgebloeid en die oogst zal al bij al nog meevallen maar de appeloogst en de kersenteelt liggen tientallen percenten lager. Van de 43 hectare die we bewerken zijn er 80 procent perelaars, 15 procent appelbomen en 5 procent kerselaars. Wel beschikken we wat de kersen betreft over maar liefst over 21 variëteiten. Het klinkt goed maar over die kersen moeten we waken. Grote vijanden zijn de bosduiven. We overspannen nu de bijna 4 hectare kersen met grote netten. Dat kost ons 25 uur werk voor het overspannen en evenveel uur voor het wegnemen.”

“Wat de peren betreft hebben we het na de boycot van Rusland in 2014 moeilijk gehad. De exportmarkt viel met 40 procent terug. We merken dat niemand nog praat over de nieuwe afzetmarkten die men zou vinden. Tevens verwachten we nog een terugslag door de Brexit”, vervolgt Marc Cocquyt.

Spaanse les

“Telkens krabbelden we als familiebedrijf overeind zonder onze beroepsfierheid te verliezen. Het is goed dat er een plan komt. Ik begrijp niet dat de overheid wel altijd voor extra maatregelen zorgt. Zo belasten ze ons voor het regenwater dat we opvangen. Er wordt te veel beslist van achter het bureau.”

“Wij werken hier met negen mensen, onze twee gezinnen inbegrepen. Het vinden van mensen uit de eigen regio blijft moeilijk. We doen een beroep op veel Spanjaarden. Om te communiceren volg ik al drie jaar Spaanse les. Tot slot proberen we, zoals de minister vraagt, onze producten op een fraaie manier aan de man te brengen. Dat gebeurt via onze hoevewinkel, de wekelijkse markten of de aan huis geleverde fruitpakketten.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees