Gratis parkeren of niet op Vlaamse feestdag? Verwarring alom

Jurgen Maes kon nog net op tijd zijn ticket annuleren. Foto: pdz

Wetteren / Ronse / Zottegem / Oudenaarde -

Moet je op 11 juli, Vlaanderens feestdag, betalen om te parkeren? Een klein onderzoek in vier steden leert ons dat ruim de helft van de mensen toch een ticket neemt, al was parkeren in Wetteren en Zottegem gisteren gratis. In Oudenaarde en Ronse is parkeren op 11 juli dan weer niet gratis, maar de helft van de mensen denkt van wel en legt geen ticket achter de voorruit. Verwarring alom.

Zottegem: gratis

We controleerden zestig wagens die geparkeerd stonden langs de Heldenlaan in Zottegem en lieten daarbij de wagens met een mindervalidenkaart buiten beschouwing. Zij dienen in Zottegem immers sowieso geen ticket te betalen. De resultaten: in maar liefst 46 van de 60 gecontroleerde wagens lag een ticket voor dinsdag 11 juli.

“Omdat er vandaag markt was in Zottegem, dacht ik dat we wel moesten betalen”, klinkt het bij Zottegemnaar Jurgen Maes, die op ons aangeven nog net zijn ticket kon annuleren. “Want doorgaans is het in Zottegem geen markt als het een feestdag is. Bovendien zijn de winkels open in het centrum, nog een reden om te denken dat het geen feestdag is vandaag.”

De parkeerautomaten in Zottegem gaven je gisteren niet automatisch parkeertijd voor de volgende dag, waardoor veel mensen er waarschijnlijk vanuit zijn gegaan dat er toch betaald diende te worden.

Een telefoontje naar het parkeerbedrijf in Zottegem leert dat zij die na het lezen van dit artikel een poging willen wagen om het betaalde parkeergeld te recupereren eraan zijn voor de moeite. “Het staat duidelijk vermeld op onze automaten”, klonk het vriendelijk doch kordaat. “Op feestdagen moet er geen ticket gekocht worden.”

Wetteren: gratis

Iets meer dan de helft van de bestuurders in het centrum van Wetteren had geen weet van het gratis parkeren op 11 juli. Een bezoeker van een café op de Markt van Wetteren hing op eigen houtje een briefje op de automaat om de bestuurders er attent op te maken dat het dinsdag gratis parkeren was. Op de automaat zelf staat trouwens dat men vrij kan parkeren op zon- en feestdagen. 11 juli is vrij onduidelijk als feestdag. Openbare diensten werken niet, de winkels zijn open. Er heerst dus heel wat verwarring over het al dan niet gratis parkeren.

Jos Van den Bossche en zijn echtgenote Erna kwamen dinsdag aan op de Markt. Toen ze een ticket haalden, zagen ze het briefje hangen. “Ik ga het toch goed in de gaten houden vanop het terras”, zegt Jos. “Het kan net zo goed een grappenmaker zijn die het briefje er hing.”

Op de andere automaten hing geen briefje en daar werd vlot geld in de automaten gestopt. Een steekproef in de centrumstraten leerde ons dat 58 procent van de wagens een ticket achter de voorruit had. Wie toch betaalde voor zijn parkeerplaats, mocht wel tot woensdagvoormiddag blijven staan.

Oudenaarde: betalen

In Oudenaarde leert een kleine steekproef in de zones voor betalend parkeren in het stadscentrum dat in zowat veertig procent van de geparkeerde voertuigen geen betaalticket achter de voorruit lag. Op de betaalautomaten staat aangegeven dat parkeren gratis is op zon- en feestdagen. Veel bestuurders zijn dus overtuigd dat ook op 11 juli niet betaald moet worden in de zones voor betalend parkeren.

Ten onrechte zo blijkt. “De Vlaamse feestdag is nog altijd geen erkende feestdag en valt dus ook niet onder de noemer ‘zon- en feestdagen’ zoals vermeld op de betaalautomaten. Daarom moet op 11 juli sowieso een parkeerticket genomen worden”, zeggen zowel burgemeester Marnic De Meulemeester (Open VLD), als schepen van Mobiliteit Lieven Cnudde (CD&V). “Maar het is begrijpelijk dat nogal wat mensen van mening zijn dat ook op 11 juli niet betaald moet worden. Het is momenteel verwarrend en daarom beslist een aandachtspunt.”

In elk geval werden gisteren in Oudenaarde geen parkeerboetes uitgeschreven. Op 11 juli hebben de ambtenaren een extra dag vakantie. Dus ook het stadspersoneel, dat het betalend parkeren controleert, werkte gisteren niet.

Ronse: betalen

De ambtenaren van de stadsdiensten mochten genieten van hun Vlaamse feestdag en hielden de deuren gesloten. Maar dat telde niet voor de parkeerautomaten in Ronse. Die draaiden hun uren, alsof het een dag als een ander was. Nochtans staat erop vermeld “behalve op zon- en feestdagen”.

Veroorzaakt dit geen verwarring? “We willen graag meer luister geven aan de Vlaamse feestdag en er een wettelijke feestdag van maken”, zegt schepen van Lokale Economie Brigitte Vanhoutte (N-VA). “Dat zou het beste zijn, maar die materie is aan de hogere overheden om te beslissen. Wij zijn als stadsbestuur in elk geval voorstander. Gratis parkeren op de Vlaamse feestdag of een alternatief systeem mogen zeker op tafel komen. Iets om te bespreken met Indigo, het bedrijf dat voor Ronse de parkeerplaatsen beheert. Maar zo eenvoudig ligt dat niet.”

Los daarvan werden de parkeerticketjes tijdens de Vlaamse feestdag sowieso niet gecontroleerd. “Maar dat heeft met andere dingen te maken, niet met 11 juli op zich”, klinkt het.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio