Nieuwe domper voor ploeg van Sagan: Bora-Hansgrohe maakt positieve test van 2016 bekend

Nieuwe domper voor ploeg van Sagan: Bora-Hansgrohe maakt positieve test van 2016 bekend

Ploegmanager Ralph Denk met Ralf Matzka Foto: Photo News

Nee, het is niet de Tour geworden waar Bora-Hansgrohe op hoopte: de Duitse ploeg zag met Peter Sagan en Rafal Majka zijn twee kopmannen al vroegtijdig vertrekken en torst nu ook nog een zware dopinglast uit het (recente) verleden. Ploegmanager Ralph Denk maakte immers bekend dat Ralf Matzka op 3 maart 2016 een positieve test aflegde bij het toenmalige Bora-Argon 18.

De 27-jarige Duitser Ralf Matzka reed sinds de Ronde van Vlaanderen van vorig jaar geen koers meer en werd in 2017 ook niet meer opgenomen in de kern van het vernieuwde Bora-Hansgrohe. Hij is dus renner-af maar werd nooit geschorst voor zijn positieve test op Tamoxifen, een anti-oestrogeen dat de productie van testosteron verhoogt en kan gebruikt worden bij de behandeling van borstkanker.

In een verklaring legt Denk uit dat de positieve test waarschijnlijk komt door besmet water en dat het team destijds na overleg met experts besloot om de positieve test niet bekend te maken “om de atleet te beschermen”:

“Het onderzoek van de aanklager in Frankfurt werd in september 2016 afgesloten door een gebrek aan bewijs. Tot op heden is de renner niet geschorst of verbannen door de UCI. De UCI heeft wel een interne procedure opgestart en heeft juridische stappen ondernomen. Op basis van de rapporten van de experts en alle feiten in rekening genomen, verwacht het team een vrijspraak. Het team zal geen verdere uitspraken doen over de nog lopende procedures.”

Volgens de Sueddeutsche Zeitung gelooft Matzka in zijn onschuld: “’Ik kan alleen zeggen dat iedereen het zal moeten doen met onze verklaringen, of ze mij geloven of niet...”

Corrigeer