VIDEO. In dit dorp staat voortaan de “grootste markthal van Europa”

Met zware kranen worden de dakgebintes op hun plaats gehesen. De wind maakt die klus er niet makkelijker op. Foto: hls

Sint-Lievens-Houtem -

Woensdag werd de dakconstructie aangebracht van de markthal die een groot deel van het Houtemse marktplein droog zal houden. “Naar schatting voor de komende tweehonderd jaar”, zegt schepen van Openbare Werken Tim De Knyf (NH). “Volgens mijn informatie wordt het de grootste markthal van Europa.”

Tweeduizend vierkante meter, zo groot wordt de Houtemse markthal. “Als het glas in de dakconstructie is geplaatst — vermoedelijk in augustus — kunnen er op doordeweekse dagen voor korte duur wagens onder parkeren”, zegt schepen Tim De Knyf. “Op zaterdagen biedt de hal onderdak aan de wekelijkse markt en op de historische winterjaarmarkt kunnen er honderden runderen schuilen, wat meteen een belangrijke besparing is op de jaarlijkse dierententjes die de gemeente moet optrekken.”

(Lees verder onder het filmpje)

 

“Tijdens kermissen en andere feestelijkheden zullen er activiteiten in een gegarandeerd droge omgeving kunnen plaatsvinden. De constructie is zo gemaakt dat er eventueel zijwanden in zeildoek gemonteerde kunnen worden. Het kostenplaatje bedraagt 1,3 miljoen euro maar als je bedenkt dat onze jaarmarkt al duizend jaar bestaat en de markthal vermoedelijk tweehonderd jaar zal standhouden, is dat een verantwoorde investering.”

De plaatsing van het metalen dak had heel wat voeten in de aarde. “Er is heel wat windt zodat we de dakdelen die met grote kranen naar omhoog worden geheven extra moeten vastgemaakt worden aan een vrachtwagen”, licht werfcoördinator Bart Wiels van de firma Verhofté toe. “Er was aanvankelijk ook veel regen maar die deerde ons niet. We hebben veel ervaring voor het plaatsen van zulke constructies, al is dit de grootste in oppervlakte die we totnogtoe realiseerden.”

Kritiek moment

In de late namiddag was er even een kritiek moment toe een zware kraan werd geplaatst voor het voorlaatste deel dat ruim 20 ton woog. Een technicus van Aclagro merkte dat de kraan op de plaats stond waar een onderaardse watertank lag. Wegens van instortingsgevaar diende het gevaarte verplaatst te worden zodat de eindfase veilig verder kon.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees