Raad van Europa: “Risicovolle toestand Belgische gevangenissen tijdens stakingen ongezien in Europa”

Raad van Europa: “Risicovolle toestand Belgische gevangenissen tijdens stakingen ongezien in Europa”

Themabeeld. Foto: Shutterstock

Het antifoltercomité van de Raad van Europa tikt ons land publiekelijk op de vingers en wil dat er snel werk gemaakt wordt van een minimale dienstverlening bij stakingen in de Belgische gevangenissen. Dat bericht VRT Nieuws donderdag. “Tijdens zijn verschillende bezoeken in de 47 lidstaten de jongste 27 jaar heeft het comité nooit zo iets gezien op zo’n schaal en met zulke risico’s die erdoor veroorzaakt worden”, staat te lezen in het rapport van de raad.

Het is volgens VRT Nieuws erg uitzonderlijk dat het comité van de Raad van Europa een lidstaat publiekelijk tot de orde roept. In het verleden is dat nog maar zeven keer eerder gebeurd: tegenover Rusland, Turkije, Griekenland en Bulgarije.

De jongste jaren bezocht het antifoltercomité ons land tien keer, klinkt het. In verschillende rapporten uitten zij hun bezorgdheid over de gevolgen van de stakingen in de gevangenissen. Vooral de maandenlange stakingen een jaar geleden vindt het antifoltercomité heel verontrustend voor de positie van gedetineerden. Daardoor kregen gevangenen geen medische zorgen of wandelingen op de binnenplaats.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees