Lot van doodzieke baby Charlie Gard wordt vandaag bepaald. Mama geeft emotioneel interview

Lot van doodzieke baby Charlie Gard wordt vandaag bepaald. Mama geeft emotioneel interview

Charlie en zijn mama Connie Yates. Foto: Isopix

Een Britse rechter beslist donderdag of de doodzieke baby Charlie Gard wel of niet verder behandeld mag worden. De ouders voeren al maandenlang een strijd om hun zoontje in leven te houden. Mama Connie doet nu haar verhaal in een openhartig en emotioneel interview met de Daily Mail.

De afgelopen 9 maanden hebben Chris Gard en Connie Yates tot aan het Europees hof voor de Rechten van de Mens gepleit voor een experimentele behandeling voor hun zoontje Charlie. De 11 maanden oude baby heeft het Mitochondriaal uitputtingssyndroom, een zeldzame erfelijke stofwisselingsziekte waarvoor er nog geen genezing is. Hij is blind en doof en kan niet zelfstandig ademen.

Lot van doodzieke baby Charlie Gard wordt vandaag bepaald. Mama geeft emotioneel interview
Foto: REUTERS

Zijn papa en mama willen met hun kind naar de Verenigde Staten voor een experimentele behandeling, maar het Great Ormond Street ziekenhuis, waar Charlie ligt, wil het jongetje niet langer in leven houden. Volgens de dokters heeft Charlie veel pijn en zal de behandeling in de VS niet helpen. Zij willen dat Charlie waardig kan sterven. Iedere rechtbank stelde het ziekenhuis in het gelijk en dus zouden de machines die het jongetje in leven houden eind juni worden stopgezet.

Hoop

Chris (32) en Connie (31) kregen nog enkele dagen de tijd om “kostbare herinneringen te maken” met hun zoon. Connie knipte de nagels van Charlie om ze te bewaren en nam voet- en handafdrukken van het jongetje als aandenken. “Chris en ik lagen naast Charlie en we hebben meer gehuild dan we ooit hebben gedaan”, zegt de mama. “Chris was gebroken. Dat haatte ik, omdat ik niks kon doen om mijn mannen te helpen. Ik kon het gewoon niet geloven.”

Maar op de dag dat Charlie zou sterven, kwam het bericht dat het ziekenhuis om een nieuwe hoorzitting bij het Hooggerechtshof had gevraagd. Artsen hadden nieuwe informatie gekregen dat de experimentele behandeling mogelijk toch zou werken. “Hoop is deze hele periode onze drijfveer geweest”, zegt Connie. “Totdat je je in een situatie als deze vindt, heb je geen idee hoe krachtig hoop kan zijn.”

Steun

Het koppel kreeg steun van duizenden personen van over de hele wereld. Connie en Chris verzamelden ruim 350.000 handtekeningen van mensen die vonden dat Charlie in de VS zou moeten worden behandeld. Ook de Amerikaanse president Donald Trump en de paus Franciscus betuigden hun steun. Al die positieve berichten zijn overweldigend, aldus Connie. “Het was geweldig”, zegt Connie over de tweet van de paus. “Het gaf ons de hoop dat Charlie bestemd was om te leven. Ik grapte dat dit het begin van ons wonder was.” Een dag later liet Trump via Twitter weten dat de VS Charlie maar wat graag wil helpen. “We waren verbijsterd. De machtigste personen ter wereld gaven ons hun steun”, reageert de mama.

“Recht als ouders verloren”

Lot van doodzieke baby Charlie Gard wordt vandaag bepaald. Mama geeft emotioneel interview
Chris Gard en Connie Yates. Foto: Photo News

Maar het is een lange en loodzware weg geweest voor de jonge ouders. “Wanneer we opnieuw een rechtszaak verloren en wanneer de dingen niet goed gingen, had ik altijd het gevoel dat we Charlie teleurstelden”, klinkt het. “We hadden letterlijk alles gedaan om onze zoon een kans te geven, maar we hadden gefaald. We hadden ons rechts als ouders verloren.”

Het emotionele dieptepunt was de dag dat Charlie zou sterven, herinnert Connie. “Alle familieleden namen afscheid. Woorden schieten tekort om uit te leggen hoe verschrikkelijk het was om te zien dat Charlies grootouders, zijn oom en tante en alle anderen hem een laatste keer zagen... het was hartverscheurend”, zegt ze. “Ik keek rond in de intensive care. Charlie was de meest stabiele baby daar, maar het was juist hij die zou moeten sterven binnen een paar uur. Ik dacht: ‘Waarom hij? Wat deed hij verkeerd?’ We dachten dat mensen ons slechte ouders vonden. Maar we weten dat onze zoon niet lijdt. we zouden het niet aankunnen hem te zien lijden.”

Uitspraak

Vandaag gaan de ouders voor de laatste keer naar het Hooggerechtshof om het lot van hun Charlie te horen. De rechter wil overtuigd worden van twee dingen: dat het medicijn, dat oraal wordt ingenomen, de hersenen van Charlie zal bereiken en dat het medicijn daadwerkelijk een verschil maakt in de situatie van het jongetje. De artsen zijn van mening dat de hersenen van de baby onomkeerbare schade hebben opgelopen.

Corrigeer

NIEUWS