Dwangsom dreigt voor België omdat het richtlijn rond zeer snel internet nog niet heeft toegepast

Dwangsom dreigt voor België omdat het richtlijn rond zeer snel internet nog niet heeft toegepast

Foto: Getty Images/iStockphoto

Brussel -

De Europese Commissie daagt België voor het Europees Hof van Justitie omdat het een richtlijn die de kosten voor breedbandinternet naar beneden moet brengen nog niet heeft omgezet. De Commissie vraagt het Hof om België een dagelijkse dwangsom op te leggen tot de richtlijn in nationale wetgeving van kracht wordt.

In de Europese wet staan een aantal regels opgesomd om netwerken goedkoper uit te kunnen bouwen. Bij de aanleg van breedbandnetwerken gaat 80 procent van de uitgaven naar bouwwerken zoals het openbreken van straten. Maar door bijvoorbeeld bestaande fysieke infrastructuur te hergebruiken, kunnen die kosten worden gedrukt. Dankzij de richtlijn kan zeer snel internet tot 30 procent goedkoper worden uitgerold.

De richtlijn moest op 1 januari 2016 in nationale wetgeving omgezet zijn, maar in België is dat nog steeds niet gebeurd. Ons land wordt daarom voor het Europees Hof gedaagd, samen met Kroatië en Slovakije, de twee andere lidstaten die hun huiswerk niet gemaakt hebben.

De achterliggende idee van de richtlijn is om meer mensen toegang te geven tot zeer snel internet. Door de kosten te verlagen, kan er ook werk worden gemaakt van de voltooiing van de digitale eengemaakte markt en de versterking van de digitale connectiviteit in de EU.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees