Met deze ‘flitsmarathon’ hoopt Vlaanderen sluikstorters binnenkort op heterdaad te betrappen

Met deze ‘flitsmarathon’ hoopt Vlaanderen sluikstorters binnenkort op heterdaad te betrappen

Foto: Saar Ingelbert

We krijgen in de derde week van september een nieuwe flitsmarathon, maar niet eentje van het soort dat we al enkele jaren gewend zijn. Deze keer zal de focus namelijk liggen op het betrappen van sluikstorters. Een nooit geziene sensibiliseringscampagne van de Vlaamse overheid.

Mooimakers, het Vlaams samenwerkingsverband tegen zwerfvuil en sluikstort, is donderdag gestart met zijn zomercampagne om vakantiegangers aan te sporen hun afval in de vuilnisbak te gooien. “Want jaarlijks verzamelen we langs snelwegbermen, opritten en afritten makkelijk zo’n drieduizend ton zwerfvuil. Met de sensibiliseringscampagne “Doe alsof je thuis bent”, willen reizigers duidelijk maken dat ze thuis hun afval ook niet op de grond gooien”, zegt Jan Verheyen van Ovam aan Nieuwsblad.be.

Met deze ‘flitsmarathon’ hoopt Vlaanderen sluikstorters binnenkort op heterdaad te betrappen
OVAM-woordvoerder Jan Verheyen.

Hét sluitstuk van hun campagne heeft plaats in de derde week van september. Dan houdt Mooimakers, in samenwerking met de vijf Vlaamse provincies, een week lang een zogenaamde ‘flitsmarathon’ tegen zwerfvuil.

“Onze campagne focust vooral op toezicht en handhaving. Zo zullen we politieagenten, stadswachters, gas-ambtenaren en park - en boswachters een week lang verhoogd toezicht laten uitoefenen op sluikstorters en mensen die zwerfvuil achterlaten. We gaan via een intensieve campagne ook duidelijk maken dat er gedurende die week ook een hoge pakkans is”, legt Verheyen uit.

Zware boete

In de provincie West-Vlaanderen hebben ze twee jaar geleden al eens zo’n marathon gehad. “Die vond toen plaats voor één dag. Het bleek een succes, en vorig jaar zijn we met hen in zee gegaan. Nu willen we die ervaring gebruiken om straks in heel Vlaanderen een intensieve campagne te voeren”, zegt Verheyen.

Wie betrapt wordt, komt er met een beetje geluk met een waarschuwing van af. “Maar wanneer er een ernstige overtreding wordt vastgesteld, kan er een (gas-)boete worden uitgeschreven”, zegt Verheyen. Dat kan u 150 euro kosten, maar kan ook oplopen tot tweeduizend euro.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees