Bombardier Brugge: “slechts” 121 banen bedreigd, geen 160

© BELGA

Bij Bombardier in Brugge zijn uiteindelijk 121 banen bedreigd. Aanvankelijk was er sprake van 160 bedreigde banen en vorige week van 127. Na een laatste week onderhandelen zijn er nu nog zes jobs minder die sneuvelen. Bonden en directie beëindigden donderdag de eerste fase van de procedure-Renault. Aan minister van Werk Kris Peeters wordt een toepassing van het Stelsel van Werkloosheid met Bedrijfstoeslag (SWT, vroegere brugpensioen) gevraagd vanaf 56 jaar.

“Het huidige werknemersbestand van 455 zal met 121 werknemers moeten verminderen tegen eind 2018: 55 bedienden of kaders en 66 arbeiders”, zegt Steven Bogaert van de christelijke vakbond.

De trein- en trambouwer kondigde begin mei aan dat een deel van de productie in Brugge zal worden afgebouwd of verplaatst. De vestiging zal voortaan aangestuurd worden vanuit Frankrijk.

Tegen eind augustus moet nu duidelijk zijn hoeveel naakte ontslagen er nog nodig zullen zijn. “In de komende twee maanden gaan we een bevraging organiseren om te zien hoeveel SWT’ers en vrijwillige vertrekkers er zijn”, legt de vakbondsman uit. Als de regering het brugpensioen vanaf 56 jaar goedkeurt, komen daarvoor volgens hem een kleine zestig mensen in aanmerking. (belga)

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie