Stad verkiest samenwerkingsverband met UZ Brussel

Vilvoorde niet opgezet met opname AZ Jan Portaels in ziekenhuizennetwerk

Vilvoorde -

Het AZ Jan Portaels Vilvoorde wil toetreden tot een netwerk van regionale ziekenhuizen. Het stadsbestuur zou liever een samenwerking met het UZ Brussel zien.

De federale en Vlaamse overheid werken aan een efficiëntere en rationelere inrichting van het ziekenhuislandschap. Daarbij wordt gestreefd naar samenwerking tussen ziekenhuizen in zogenaamde ‘Logische Zorggebieden’.

In dat kader ondertekenden het Imeldaziekenhuis (Bonheiden), het H.-Hartziekenhuis (Lier) en het AZ Sint-Maarten (Mechelen) eind april een intentieverklaring voor het oprichten van een ziekenhuisoverschrijdend netwerk. Door de toetreding van het AZ Jan Portaels wordt dit netwerk nu uitgebreid met het zorggebied Vilvoorde.

“We willen een geïntegreerd zorgaanbod tussen de ziekenhuizen uitbouwen en elkaars werking te versterken”, zeggen Joost Vastenavondt, voorzitter van de Raad van Bestuur van AZ Jan Portaels, en Paul Maertens, voorzitter van de stuurgroep van het ziekenhuisnetwerk.

Optimaal

“Het doel is om kwaliteitsvolle, acute en basiszorg te kunnen aanbieden dichtbij de patiënt en dat op elke ziekenhuislocatie van het netwerk. Daarnaast streven we naar een optimale samenwerking met huisartsen, paramedici, woonzorgcentra en centra voor geestelijke gezondheidszorg.”

Toch is het stadsbestuur van Vilvoorde niet opgezet met de plannen. Burgemeester Hans Bonte ziet liever een samenwerkingsverband met het UZ Brussel tot stand komen. “Dit samenwerkingsverband is niet in het belang van de patiënt”, zegt Bonte.

“Een studie van het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid, gemaakt op vraag van minister Jo Vandeurzen, toont aan dat op basis van de huidige patiëntenstromen de ziekenhuizen uit Halle-Vilvoorde - Sint-Maria Halle, Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis Asse en het AZ Jan Portaels Vilvoorde - een logisch zorggebied vormen met het UZ Brussel. Zeker in de regio Halle en Vilvoorde vinden de patiënten vandaag reeds gemakkelijk de weg naar het UZ Brussel voor meer gespecialiseerde zorg en ervaart de bevolking uit Halle-Vilvoorde de nabijheid van het universitair ziekenhuis van Brussel als een logische aanvulling op het ziekenhuisaanbod in Halle-Vilvoorde.”

Constructief onderhandelen

Stad Vilvoorde dringt aan op constructieve onderhandelingen tussen de ziekenhuizen uit Vilvoorde, Halle en Asse met het UZ Brussel om ‘te komen tot een sterk en efficiënt ziekenhuislandschap’ en zal met een gemeenteraadsbesluit deze vraag kracht bij zetten. “We zullen de andere besturen van Halle-Vilvoorde vragen hetzelfde te doen”, besluit Bonte.

Het AZ Jan Portaels lijkt echter niet zinnens om zijn plannen aan te passen. “Elke samenwerking in een ziekenhuisnetwerk heeft voor- en nadelen”, zegt Sven De Boeck, communicatieverantwoordelijke bij het AZ Jan Portaels. “De voorbije maanden hebben we gesprekken gevoerd met twee mogelijke groeperingen. Uiteindelijk is gebleken dat onze visie het best aansluit bij die van de ziekenhuizen van Mechelen, Bonheiden en Lier.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees