Onderbemanning bij veiligheidskorps zorgt ervoor dat Antwerpse gedetineerden niet naar Mechelen worden getransporteerd

Niet alle gevangenen geraken in gerechtshof

Niet alle gevangenen geraken in gerechtshof

Niet iedereen zal vrijdag in het gerechtshof van Mechelen geraken Foto: foto joren de weerdt

Mechelen -

Niet alle gevangenen die voor de raadkamer moeten verschijnen zullen ook worden overgebracht. Er is te weinig veiligheidspersoneel ter beschikking.

Voor alle duidelijkheid: de gedetineerden die in de Mechelse gevangenis zitten zullen vandaag wel degelijk naar het gerechtshof worden overgebracht om voor de raadkamer te verschijnen. Voor drie mensen die in Antwerpen in de gevangenis zitten is er wel een probleem. “Omdat er te weinig personeel ter beschikking is bij het veiligheidskorps ginds zullen er geen gevangenen vanuit Antwerpen naar Mechelen, Dendermonde en Tongeren worden overgebracht”, klinkt het.

Het veiligheidskorps is het korps dat instaat voor het transport en de bewaking van gevangenen. Er wordt al een tijd gevraagd om het kader verder uit te breiden maar dat blijft voorlopig uit.

“Het is spijtig dat sommige mensen door dit alles niet in persoon aanwezig kunnen zijn bij de behandeling van hun zaak voor de raadkamer. Wij vinden het belangrijk dat de betrokkenen zelf aanwezig zijn”, reageert de Mechelse persrechter Theo Byl. “Als er mensen niet aanwezig zijn kunnen hun advocaten steeds vragen om hun cliënt te vertegenwoordigen.”

Het is niet de eerste keer dat gevangenen niet op de zitting van de raadkamer of rechtbank geraken door een personeelstekort bij het veiligheidspersoneel in onder meer Antwerpen.

Bij justitie is ondertussen te horen dat het veiligheidskorps in Antwerpen er sinds begin deze maand twee mensen heeft bijgekregen en dat er nog zeventien aanwervingen komen, verspreid over het hele land. De minister verwacht ook een verbetering van de situatie wanneer de dienst DAB wordt opgericht. Dan vallen alle taken onder één commando, namelijk dat van de federale politie. Ook blijft het overleg tussen het veiligheidskorps en de gerechtelijke diensten behouden om de planning verder op mekaar af te stemmen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees