Identitairen niet opgezet met stunt van Vlaams Belang-kopstuk

Filip Dewinter wil mee op zee vluchtelingen tegenhouden. Maar Vlaamse activisten zien dat niet zitten

Filip Dewinter wil mee op zee vluchtelingen tegenhouden. Maar Vlaamse activisten zien dat niet zitten

Vluchtelingen worden gered in de Middellandse Zee Foto: AP

Filip Dewinter gaat deze zomer meevaren op een schip dat in de Middellandse Zee wil patrouilleren en vluchtelingen in rubberbootjes oppikken om te verhinderen dat ze in Europa geraken. Dat zegt Dewinter vandaag op de website van Knack. “Eén grote leugen van een politicus die onze actie wil gebruiken om zichzelf in de belangstelling te werken”, reageert Bo De Geyndt van Generatie Identiteit, de beweging die de actie organiseert. “Dewinter heeft zichzelf uitgenodigd. Hij is absoluut niet welkom aan boord.”

Filip Dewinter kondigde woensdag zelf in een tweet aan dat hij deze zomer meevaart op de anti-immigratieboot van Defend Europe (Verdedig Europa) . Dat project wil de methodes van Greenpeace op zee gebruiken voor hun eigen zaak: verhinderen dat vluchtelingen de oversteek kunnen maken naar Europa en zo “onze Europese cultuur komen wegdrummen”. Daarvoor brachten de jonge activisten van Generation Identity via crowdfunding overal in Europa op korte tijd 75.000 euro samen om een schip te huren.

Dat schip, de C-40 heeft ondertussen koers gezet vanuit het Oost-Afrikaanse Djibouti en bevindt zich nu ter hoogte van het Suezkanaal. Afhankelijk van hoe vlot die doorsteek verloopt, wordt het schip over een week tot anderhalve week verwacht voor de Libische kust om te beginnen aan haar actie. De extreemrechtse militanten willen vluchtelingenbootjes spotten, ze tegenhouden, aan boord nemen via een kraan en terug afleveren aan de Libische kustwacht. Daarmee beogen ze precies het tegenovergestelde van de ngo’s die vanuit humanitair standpunt de vluchtelingen redden en naar de Europese kusten brengen.

“Doeners en praters”

“Persoonlijk voel ik inderdaad sympathie voor de actie van de identitairen”, zegt Dewinter. “Nu zie je dat mensensmokkelaars eigenlijk worden geholpen door al die ngo’s die op de Middellandse Zee vluchtelingen redden. Dat spoort alleen maar meer vluchtelingen aan om de oversteek te wagen.”

Het lijkt Dewinter logisch dat hij de kosten zelf draagt: “ Mijn partij steunt mij maar het is een persoonlijke actie. Ik heb het nu eenmaal altijd meer gehad voor doeners dan voor praters. ”

Over wat Dewinter precies wil doen aan boord van het anti-immigratieschip zegt hij: “Het is een stunt. Ik denk dat ik voornamelijk zal observeren. Wij gaan geen gevaarlijke dingen doen en verhinderen dat mensen gered worden. Maar als we vluchtelingen zien, pikken we ze op en leveren hen veilig weer af aan de kustwacht. De Libische uiteraard, niet de Europese.”

Filip Dewinter wil mee op zee vluchtelingen tegenhouden. Maar Vlaamse activisten zien dat niet zitten
Filip Dewinter wil graag aan boord, maar mag hij wel? Foto: WAS

“Zeer vervelend voor ons”

Maar of Dewinter welkom is bij Generatie Identiteit? “Absoluut niet”, zegt Bo De Geyndt, die onlangs in Gent met een twintigtal gelijkgezinden de Belgische tak oprichtte van de identitairen. “Dewinter heeft blijkbaar zichzelf uitgenodigd in een poging om onze actie, die in de lift zit, voor zijn eigen doeleinden te gebruiken. Dat is zeer vervelend voor ons, want de Generatie Identiteit wil niet gelinkt worden aan eender welke politieke partij. Ik heb dan ook al boze telefoontjes gekregen van Franse en Duitse kopstukken van Generation Identity die niet opgezet zijn met die leugens die Dewinter de wereld instuurt. Zij weten van niets en er is geen sprake van dat Filip Dewinter aan boord mag.”

“Met alle respect voor die ongetwijfeld enthousiaste jongens van de Belgische identitairen, maar die hebben niet veel te zeggen aan die actie op zee. Ik heb afgesproken met Franse identitairen die ik ken om enkele dagen mee te varen. Enfin, als alle paperassen rond zijn voor het schip om de actie te beginnen. Ik voorzie dat dit in augustus zal zijn. Maar het moet dan ook een beetje passen met mijn gezinsvakantie die ook in die maand is gepland.”

Eigen daklozen eerst

Er zijn volgens De Geyndt geen Belgen aan boord van het anti-immigratieschip. “Wel Duitse, Franse, Oostenrijkse en vooral Italiaanse kopstukken.”

Volgende maand vertrekt wel een Belgische delegatie van zeven, acht mensen naar het Europese zomerkamp van de identitairen in het zuiden van Frankrijk. Ook De Geyndt zal daar van de partij zijn. “Daar gaan we heel wat leren over hoe acties plannen, hoe omgaan met de media, hoe onszelf verkopen, hoe een organisatie besturen,...”, zegt hij.

In eigen land concentreert Generatie Identiteit zich momenteel op de organisatie van de nieuwe Belgische tak. “Die bestaat nu uit een twintigtal leden, maar groeit snel. We werken samen met mensen in Namen om een Belgische vzw op te richten. Wij voelen ons meer verbonden met onze Europese identiteit dan met de Vlaamse. Eerst gaan we leden werven en dan in het najaar acties plannen. Een van de eerste zal het uitdelen van soep zijn aan daklozen. Let wel, onze eigen daklozen die nu het geld mislopen dat naar immigranten en vluchtelingen stroomt.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees