Marokkaanse familie dient klacht in tegen politie wegens racisme tijdens incident in zwembad

Marokkaanse familie dient klacht in tegen politie wegens racisme tijdens incident in zwembad

Het incident vond plaats in het Sportoase-zwembad van Halle

Halle / Sint-Gillis -

Een familie uit de Brusselse gemeente Sint-Gillis beweert dat ze het slachtoffer is geworden van racisme in het Sportoase-zwembad van Halle. Verschillende kinderen van de familie zouden zowel door een redder als door de lokale politie Zennevallei (Halle, Beersel, Sint-Pieters-Leeuw) racistisch en gewelddadig behandeld zijn. De redder zegt dat hij werd aangevallen en klappen kreeg.

De politie weigert elke commentaar, terwijl de directie van het zwembad elke beschuldiging van racisme van de hand wijst.

Het incident speelde zich maandagnamiddag af in Sportoase Hallebad, waar verschillende kinderen van de familie op uitstap waren. De kinderen, tussen zes en achttien jaar oud, speelden in het zwembad, maar zouden volgens hun eigen verklaringen door een redder onheus behandeld zijn.

“De redder zei steeds dat ze van de glijbaan af moesten en toen mijn achttienjarige nichtje daarover een opmerking maakte, maakte hij hen uit voor bende Marokkanen”, schrijft Rachida Riadhi, moeder en tante van de kinderen, op Facebook. “De redder duwde haar weg en diende haar een vuistslag toe. Een veertienjarige jongen van onze familie die tussenbeide kwam, kreeg ook vuistslagen en werd gebeten”, beweert de vrouw.

Hardhandig geboeid

Een agent in burger die aan het zwemmen was, kwam tussen en eiste de identiteitskaart van de veertienjarige, zegt Rachida Riahi. “De hele groep werd uit het zwembad gehaald en de veertienjarige jongen en het achttienjarige meisje werden eerst door de opgeroepen politie meegenomen naar een kantoortje, en vervolgens met geweld geboeid en meegenomen naar het commissariaat, terwijl de andere kinderen aan hun lot werden overgelaten.”

Toen de familie voor het incident klacht wilde indienen bij de politie in Halle, werd ze daar naar eigen zeggen wandelen gestuurd. Hetzelfde zou gebeurd zijn bij de lokale politie Brussel-Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis, Vorst). Beide politiezones wensen geen commentaar te geven op het incident. De politie Brussel-Zuid voegt er enkel nog aan toe dat er een intern onderzoek loopt.

In verschillende Franstalige media en op Facebook kondigt de familie aan dat ze contact heeft opgenomen met verschillende antiracismeorganisaties en een advocaat, en klacht heeft ingediend bij het Comité P, dat de politiediensten controleert.

Nog geen klacht van redder

Ook de redder zou een klacht hebben ingediend. “Het parket heeft tot dusver enkel weet van de klacht van de redder van Sportoase, voor feiten van opzettelijke slagen en verwondingen met arbeidsongeschiktheid”, klinkt het bij het parket van Halle-Vilvoorde.

Operationeel directeur Michael Schouwaerts van Sportoase wijst intussen elke beschuldiging van racisme van de hand. “Dit gaat om een groep jongeren die zich in het zwembad aan het misdragen was”, zegt de directeur.

“Ze brachten de veiligheid en het comfort van de andere zwemmers in gevaar. Een redder heeft hen herhaaldelijk gevraagd daarmee te stoppen en heeft hen ten slotte gevraagd het zwembad te verlaten. De groep heeft daarop die redder geïntimideerd, geprovoceerd en geslagen, waardoor de man drie dagen arbeidsongeschikt is. De politie heeft daarop twee van de jongeren opgepakt. Zelf hebben we een interne evaluatie gehouden en ik heb geen enkele reden om enige vorm van racisme te vermoeden.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees