Deze historische figuren uit Zottegem werden om een heel goede reden uit hun grafkelder gehaald

Het skelet van Lamoraal Egmont (bron Dienst Toerisme Stad Zottegem). Foto: foto’s pdz

Zottegem -

De schedels van Egmont en Sabina op de Markt van Zottegem zijn vorige week tijdelijk uit hun grafkelder gehaald en naar Leuven gebracht voor wetenschappelijk onderzoek in UZ Gasthuisberg. “We lieten er CT-scans van maken”, legt cultureel attaché Danny Lamarcq uit. “Het uiteindelijke doel is om twee waarheidsgetrouwe gelaatsreconstructies te laten maken, die uiteraard een grote toeristische troef zouden zijn voor Zottegem.”

Beide schedels werden vorige week woensdag zeer voorzichtig uit de grafkelder gehaald en nog dezelfde dag werden ze teruggeplaatst. “Het was een hele onderneming”, licht Danny Lamarcq de uitzonderlijke operatie toe. “De CT-scans werden uitgevoerd door Zottegemnaar Maarten Larmuseau van de faculteit gerechtsgeneeskunde van de Leuvense universiteit. Een Nederlandse cameraploeg die werkt aan een prestigieuze reeks over de 80-jarige oorlog is het ganse gebeuren komen filmen.”

Op zoek naar sponsors

Dat er CT-scans werden gemaakt en dat Zottegemnaar Maarten Lamurseau nu werkt aan 3D-prints van de schedels, betekent niet dat de waarheidsgetrouwe gelaatsreconstructies van Egmont en Sabina een kwestie van dagen of weken zijn. Daar zijn grote kosten aan verbonden, kosten die Zottegem liever niet zelf wil dragen. Daarom gaat de Egmontstad op zoek naar sponsors. “Per schedel hebben we het toch over minimum 7.500 euro”, aldus Lamarcq. “Het zou fantastisch zijn mochten we een sponsor vinden want dat zou betekenen dat Zottegem er twee mooie museumstukken bij krijgt. Ook in het licht van het Egmontjaar 2018 zou dit uiteraard een grote surplus betekenen.”

Enige tijd geleden gingen er stemmen op om via een DNA-onderzoek de echtheid van de skeletten in de grafkelder na te gaan, maar daar heeft de verhuis van de skeletten dus niets mee te maken. “Zo’n DNA-onderzoek zou nutteloos zijn, want er bestaat niet de minste twijfel dat de skeletten in de grafkelder niet die van Egmont en Sabina zouden zijn”, legt hij uit. Toch is er nog een andere reden waarom de gelaatsreconstructie nuttig is. Een reden die een andere blik kan werpen op de geschiedenis van de lage landen.

“Uit een studie van professor Twiesselmann die in 1950 de skeletten onderzocht, blijkt dat de schedel van Egmont die in 1568 werd onthoofd op de Markt in Brussel een verminking lijkt te vertonen die niet afkomstig kan zijn van de onthoofding”, geeft Lamarcq meer uitleg. “De executie van Egmont werd uitgevoerd door een beul van gevreesde hertog Alva, in opdracht van de Spaanse koning Filip II. De extra verminking na de onthoofding zou kunnen betekenen dat er sprake was van veel dieperliggende haat tegenover Egmont dan historisch gezien tot hiertoe werd aangenomen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio