Hoogtechnologisch onderzoek naar lokale mythe: ligt er echt een geheime tunnel tussen Mariagrot en kasteel?

Peter Bral van de Cultuurraad, die de discussie op gang bracht, samen met professor Patric Jacobs (rechts) aan de dreef waar mogelijk een tunnel onder schuil gaat. Foto: lvh

Zulte -

Volgens de Zultse legende ligt er onder de Kasteeldreef een ondergrondse tunnel die de Mariagrot en Olsene Kasteel met elkaar verbindt. De Cultuurraad wil dat verhaal na al die jaren bevestigen en schakelt daarom de hulp in van hoogtechnologische snufjes.

De ondertunneling van de Kasteeldreef zou volgens de mythe bestaan sinds de elfde eeuw, toen op hetzelfde domein het Hof ter Wallen gebouwd werd. Ter Wallen werd in opdracht van de familie Piers de Ravenschoot in 1854 afgebroken en vervangen door het huidige kasteel in neorenaissance-stijl dat sinds 1858 de Grote Steenweg siert.

Om de uitgang van de tunnel van enkele honderden meters lang te verdoezelen, schonk de belangrijke familie uit Olsene de Mariagrot op de hoek van de Kasteelstraat en de Machelenstraat. Zo gaat de mythe althans. De Cultuurraad onder leiding van Patric Jacobs wil dat fascinerende verhaal nu voor eens en voor altijd ontsluieren. Jacobs is professor emeritus geologie en zal samen met twee andere specialisten eind deze maand met hoogtechnologisch materiaal de Kasteeldreef te lijf gaan. “We willen eindelijk te weten komen of de mythe waar is”, legt de voorzitter van de cultuurraad uit. “Eind juli krijgen we het toestel ter beschikking van de vakgroep Geologie van Universiteit Gent, waar ik zelf deel van uitmaakte. Samen met één van de makers van het systeem en een industrieel ingenieur uit Olsene zal ik de Kasteeldreef onderzoeken. Aan de hand van elektrische stroom die door de ondergrond wordt gestuurd, kunnen we ontdekken welke gesteenten onder de grond zitten. Als we storingen zien, kunnen we objectief en wetenschappelijk vaststellen dat er mogelijk een tunnel onder de grond zit.”

Discussie over restauratie grot

Jacobs staat wel op de rem. “Bij een ontdekking zullen we immers nog andere onderzoeksmethodes moeten overwegen. Wellicht trekken we dan sleuven en komt er een archeologisch onderzoek.” Het onderzoek na een discussie op de erfgoedraad over de restauratie van de Mariagrot. “Enkele brokstukken kwamen naar beneden, dus we zijn op zoek naar een goede en betaalbare restaurateur. Die zoektocht deed de bal rollen.” Eind juli of augustus zal dus bekend zijn of er wel degelijk een tunnel loopt onder Olsene.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees