Atletiek

Hanne Claes neemt nieuwe start met andere club en andere trainer

Hanne Claes neemt nieuwe start met andere club en andere trainer

Hanne Claes: “Ik had veel vlugger naar mijn lichaam moeten luisteren.” Foto: eg

Het laatste internationaal wapenfeit van Hanne Claes (25) dateert van de universitaire spelen in Gwangju. Ze haalde de Olympische Spelen niet en hield een time-out. Nu komt de Limburgse weer aan de oppervlakte, in een andere trui en met een andere trainer.

Na drie jaar blessureleed besloot Hanne Claes, die zich op de 400m horden niet kon plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio, haar tot dan toe veelbelovende loopbaan te onderbreken. “Ik was het allemaal zo beu. Ondanks een operatie had ik nog altijd pijn. Ik besloot om wat van de wereld te zien. Ik bezocht Australië, Midden-Amerika en Indonesië.”

Acht maanden lang liep Hanne Claes geen meter. Ze volgde lichamelijke opvoeding aan de Leuvense universiteit en moet nog alleen haar eindthesis indienen. Bij haar terugkeer gooide ze het allemaal over een andere boeg: aansluiten bij een nieuwe club, Excelsior Brussel, en een nieuwe trainer, Jacques Borlée.

"Ik ben nog maar een maand terug specifiek bezig en op de GP Brussels dook ik al onder de 59 seconden: 58.92. Op het BK was ik niet zo goed, maar ik ben nu pijnvrij en daarmee is mijn eerste doelstelling bereikt. Tweede doel is mijn record van 57.30 scherper stellen.”

Hanne Claes was een veelbelovende sprintster bij Daring Leuven. Ze werd tweemaal Belgisch kampioene op de halve baanronde. Op de 200m van het EK 2012 (Helsinki) werd ze halve finaliste. Twee jaar later zag ze op de lage horden meer kansen om zich te kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen. Hinderpaal werd een pijnlijke linker achillespees.

“Ik had steeds meer een zeer lange opwarming nodig. Inmiddels kreeg ik een symptoonbehandeling. Wim Van Avondt en Rudi Diels moedigden mij sterk aan, maar ze lieten de eindbeslissing aan mij. Ik had veel vlugger naar mijn lichaam moeten luisteren. Ik ging onder het mes. Bleek dat mij aanhechting aan het hielbeen ontstoken was en dat mijn achillespees gescheurd was. Een deel van het hielbeen is weggehaald. Met zo'n blessure ben ik nog zevende geworden op de universitaire spelen. Maar na de operatie toen ik de trainingen weer opnam, wrong mijn hielbeen tegen, zodat ik er een voorlopig punt achter plaatste.”

“Terug thuis ben ik met heel wat mensen gaan samenzitten. Jacques Borlée gaf me de beste indruk. In februari is onze samenwerking gestart. De trainingen verlopen in Watermaal-Bosvoorde, Louvain-la-Neuve en in het Koning Boudewijnstadion. Ik was drie weken mee met de groep-Borlée in Orlando en na het BK ben ik meegegaan naar hun uitvalsbasis in Valbonne. Zaterdag loop ik in Ninove en Heusden-Zolder. Ik denk dat ik vlug een volle seconde sneller moet kunnen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio