“Boerkini mag niet in zwembad... maar wijde short ook niet”

“Boerkini mag niet in zwembad... maar wijde short ook niet”

In Deinze willen ze van de overheid duidelijkheid of een boerkini nu al dan niet kan. Foto: Langs de Leie

Deinze -

De Deinse sportfunctionaris Luc Van Praet vraagt de overheid duidelijke regels als het gaat over het al dan niet toelaten van een boerkini in het zwembad. “Want nu zijn we heel gevoelig voor eventuele klachten, ook al kijken wij enkel naar hygiëne en veiligheid.”

Mag een zwembad een dame in boerkini de toegang weigeren? De discussie laait weer op nu het gelijkenkansencentrum Unia een advies uitstuurde waarin het zegt dat gemeentebesturen niet mogen discrimineren op basis van badkleding.

N-VA en minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans leggen dat advies naast zich neer, maar veel lokale besturen willen eindelijk duidelijkheid.

Aansluitende kledij

“We zijn nog niet met een dergelijke situatie geconfronteerd, maar sls we onze regel strikt toepassen dan mag een boerkini niet in het Deinse zwembad. Wij laten namelijk enkel mensen toe met aansluitende zwemkledij in badstof”, zegt Luc Van Praet, diensthoofd Sport en Recreatie van de stad Deinze.

“Wij werken hard aan een integratiebeleid, zowel voor mensen van een andere cultuur als mensen met een beperking, maar voor ons zwembad moeten wij ook hygiëne en veiligheid waarborgen. Om diezelfde redenen laten we niet toe dat mensen met een wijde short of een T-shirt zwemmen. Hoe meer kledij iemand draagt, hoe meer water er wordt opgezogen en hoe gevaarlijker het wordt”, zegt Van Praet die dan ook een oproep lanceert naar de hogere overheid.

Gevoelig voor klachten

“De Vlaamse zwembaden hebben een duidelijke overkoepelende regelgeving nodig. Dit mag en dit mag niet. Nu zijn we vaak een kwetsbare schietschijf en heel gevoelig voor klachten van mensen die zich gediscrimineerd voelen omwille van onze kledingvoorschriften.” Ook in de zwembaden van Evergem en Maldegem hanteren ze dezelfde regels. “Zwemmen met kledij kan enkel als er een aanvraag ingediend wordt voor overlevingszwemmen. Laten we dit altijd toe dan komt zowel de hygiëne en de veiligheid in het gedrang en dat lijkt ons nog altijd heel belangrijk voor een zwembad”, klinkt het bij de Evergemse sportfunctionaris Wim Schuurmans.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees