Criminelen nemen computer over en eisen losgeld

Steeds meer criminelen eisen losgeld via computer

Keerbergen / Haacht / Boortmeerbeek -

Het aantal online misdrijven is sterk toegenomen in de politiezone Boortmeerbeek/Haacht/Keerbergen (BHK). Dat zegt korpschef Wim D"Haese.

De eerste vijf maanden van dit jaar registreerde de politiezone BHK naar eigen zeggen 26 internetgerelateerde misdrijven. In heel 2016 telde de politie 42 gelijkaardige feiten. De aangiften van sexting (Het online rondsturen van naaktfoto's, nvdr.) zijn volgens de politie niet eens begrepen in deze cijfers. “Er is sprake van een algemene trendbreuk”, zegt korpschef Wim D'Haese. “De klassieke volgorde van diefstal, vandalisme, drugs, slagen en bedrog is dooreengeschud. Nu is bedrog, op diefstal na, het belangrijkste criminaliteitsfenomeen.” Bij online oplichting gaat het vooral om ransomware (criminelen nemen computer over en eisen losgeld in ruil voor deblokkering, nvdr.), valse profielen op sociale media, fraude met online aan-en verkopen en online identiteitsfraude.

Op het vlak van diefstallen stelde de politie de eerste zes maanden van dit jaar (72 feiten) een lichte stijging vast in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder (66 feiten). De meester diefstallen vonden plaats in Boortmeerbeek (30 feiten), gevolgd door Keerbergen (25 feiten) en Haacht (24 feiten). In ruim een derde van de geregistreerde gevallen bleef het bij een poging. Rond geregistreerd vandalisme is er goed nieuws te rapen. “Daar stellen we de eerste vijf maanden van dit jaar een halvering vast in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar”, aldus D'Haese. In het kader van drugs, ten slotte, verrichtte de politiezone dit jaar al minstens zeventien arrestaties. “Daarbij kunnen we melden dat het fenomeen van de drugsrunners landinwaarts aan het verschuiven is”, besluit de korpschef.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees