Uniek wortelbier gebrouwen, en daar blijft het niet bij: “In de winter ga ik aan de slag met spruiten”

Uniek wortelbier gebrouwen, en daar blijft het niet bij: “In de winter ga ik aan de slag met spruiten”

Andy toont zijn wortelbier: “De kleur komt puur van de wortels, ik voeg geen kleurstoffen toe.” Foto: mvn

Beernem -

De Oedelemse brouwer Andy Dewilde, schepper van de bekroonde Préaris, experimenteert erop los en pakt uit met knaloranje wortelbier. “Er komen geen kleurstoffen aan te pas”, zegt de 41-jarige bierpionier. “En deze winter ga ik aan de slag met spruiten.”

Sinds hij in 2011 werd verkozen tot beste hobbybrouwer van het land heeft Andy Dewilde (41) van brouwerij Vliegende Paard Brouwers in Oedelem niet stilgezeten. Van zijn bekroonde bier Préaris bestaat een veertigtal variëteiten, waarvan een zestal vaste die hun weg vinden naar Japan, Rusland en de Verenigde Staten.

Andy is nu vier jaar fulltime brouwer en opende in februari vorig jaar naast zijn woning in de Beverhoutsveldstraat een degustatieruimte waar hij naar hartenlust met andere biersmaken experimenteert. Zijn nieuwste creatie is een knaloranje bier op basis van wortelen. “Ik vertrek van een tarwebier waar ik biologische wortelen aan toevoeg”, zegt Andy. “Zo verkrijg ik een licht, zomers biertje met een zuivere wortelsmaak en een alcoholpercentage van vier procent. Het bier krijgt zijn oranje kleur enkel en alleen door de toevoeging van wortelen. Er komen geen kleurstoffen aan te pas. Ik ben nu alleen nog op zoek naar een goede naam.”

Watermeloen en saké

Eerder maakte Andy op dezelfde wijze al bier met watermeloen, perzik, granaatappel en rode biet. “Het rode bietbier is heel populair in restaurants”, zegt hij. “Op vraag van Bistro Bruut in Brugge ontwikkelde ik een bier op basis van katsuobushi, gerookte, gedroogde en gefermenteerde tonijnschilfers. Dat bier wil ik graag nog wat uitwerken. Voorts maakte ik ook al bieren op basis van thee en komende winter ga ik aan de slag met spruiten. Graag zou ik ook nog een bier willen maken met de Japanse rijstwijn saké.”

Het wortelbier van Andy zal op 5 augustus voor het eerst geproefd kunnen worden tijdens de opendeurdag in zijn degustatieruimte. Ook tijdens de viering van het zesjarig bestaan van zijn brouwerij op 9 en 10 september zal het wortelbier net als de vele andere biersoorten, geserveerd worden.

“Ik kan hier slechts vijftig liter per week brouwen. Maar tegen oktober zal er een brouwerij staan waarmee ik 400 liter per week kan brouwen en tot commercialisering van de speciallekes’ over kan gaan. De vaste Préaris-bieren worden uiteraard hier niet gebrouwen maar in de Proefbrouwerij in Lochrisiti en De Struise Brouwers in Oostvleteren.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio