Kort, maar bijzonder steil: onze man verkende zonet de Tour-aankomst in Rodez

De Côte de Saint-Pierre in Rodez. Daar moet en zal het vandaag gebeuren voor de Belgen. Op deze steile puist van amper 570 meter lang moeten Bakelants, Gilbert of Van Avermaet de Belgische droogte in de Tour de France na 14 ritten eindelijk stoppen. Onze man trok vanochtend vroeg al naar de finish in Rodez en verkende de helling waar straks hopelijk een landgenoot als eerste over de meet komt.

Alle nieuws uit de Tour de France 2017 op Sportwereld.be!
   Bekijk hier de tussenstand in alle klassementen
   Ontdek hier alle etappes

Over de Côte de Saint-Pierre

De Côte de Saint-Pierre is in totaal 570 meter lang en is gemiddeld 9,6 procent steil. Bijzonder kort, maar krachtig dus. Voor de superexplosieve types. Niet echt te vergelijken met een helling uit de Vlaamse of Waalse klassiekers. Qua profiel komt de Valkenberg in Brakel nog het dichtst in de buurt. Maar de Côte de Saint-Pierre is een héél onregelmatige klim. In de eerste stroken gaat het meteen meer dan 15 procent bergop. Echt steil. Zelfs te voet een flinke beproeving. Om vervolgens al even snel terug bijna vlak te worden. Aan het Lycée Carnus - het opvallende gebouw aan de rechterkant - gaat het opnieuw bijzonder steil naar omhoog. Allicht dé plaats om het verschil te maken, want in de laatste bochten bedraagt het stijgingspercentage nog rond de 7 procent. Het zal uitermate belangrijk zijn om de cartouche op het juiste moment te lossen en nog iets over te houden voor de laatste ultieme versnelling. De laatste 100 meter gaan trouwens bergaf. 

Voor het overige stelt de etappe van zaterdag weinig voor. Al zal het wel belangrijk worden voor de ploegen van de kanshebbers op de ritzege om de vluchters niet al te veel voorsprong te geven in de laatste 50 kilometer. Want daar wachten nog twee hellingen van derde categorie en een niet-gecategoriseerd klimmetje. Vlak voor de Côte de Saint-Pierre komen de renners uit een afdaling. Ze zullen dus de slothelling tegen hoge snelheid aanvangen.

Kort, maar bijzonder steil: onze man verkende zonet de Tour-aankomst in Rodez

Nostalgie voor Greg Van Avermaet

Greg Van Avermaet is straks de topfavoriet als het peloton de straten van Rodez (Occitanie) binnen dendert. Dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat hij op exact dezelfde plaats in de Tour van 2015 definitief komaf maakte met het etiket van “net niet”. Eeuwige tweede Van Avermaet vloerde met een magistrale punch Sagan en alleman op de Côte de Saint-Pierre en transformeerde in de winnaar Van Avermaet die sindsdien olympisch kampioen werd en dit voorjaar de Omloop Het Nieuwsblad, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix bij op zijn palmares schreef (bekijk de beelden hier).

Bovendien is Van Avermaet na het uitvallen van Richie Porte de enige kopman van BMC en zal zijn team er vandaag alles aan doen om de vroege vlucht tijdig terug te halen. De 32-jarige Hammenaar heeft ook net op tijd zijn superbenen te pakken. Gisteren bleef hij in de tweede pyreneeënetappe de hele rit in het zog van gele trui Aru en Froome en liet hij zich pas in de laatste kilometers van de slotklim uitzakken. “Het wordt sowieso wel speciaal in Rodez. Het was twee jaar geleden wel een etappe die veel deuren heeft geopend voor mij. Ik hoop dat morgen te bevestigen. Maar ik heb wel sterke tegenstanders zoals Michael Matthews en John Degenkolb die gaan meedoen voor de overwinning”, vertelde Van Avermaet ons gisteren (bekijk het interview hier).

Ook deze renners zijn favoriet

Aan Michael Matthews lijkt Van Avermaet inderdaad een kwaaie klant te hebben in Rodez. Maar ook Jan Bakelants (derde in 2015), Philippe Gilbert en Daniel Martin hebben voldoende panache in huis om het Van Avermaet meer dan moeilijk te maken. Eigenlijk moet vooral gekeken worden naar de jongens die ook in Longwy vooraan in de uitslag stonden. Van Avermaet werd toen vierde achter Sagan, Matthews en Martin. Sagan is er niet meer bij. “Sagan is nu uitgesloten uit Tour en dat betekent dat met Bora-Hangsgrohe een ploeg minder zal rijden om alles bij elkaar te houden”, vertelde Van Avermaet aan Belga. “Anderzijds: je moet niet meer voorbij Sagan. Dat scheelt een stuk, maar er zijn nog genoeg andere sterke renners in het peloton die het daar tegen mij zullen opnemen. Zoveel verandert het niet voor mij. Het is niet dat ik ‘hoera’ schreeuwde toen Sagan werd uitgesloten. Het is niet leuk natuurlijk. Ik win liever met Sagan achter mij op de foto (lacht).”

Volg de etappe hier LIVE van start tot finish.

Corrigeer