Chemiereus beïnvloedde studies over schadelijke, kankerverwekkende effecten

Gebruik van bekende onkruidverdelger Roundup vanaf volgende week verboden

Gebruik van bekende onkruidverdelger Roundup vanaf volgende week verboden

Foto: REUTERS

Brussel -

Particulieren mogen vanaf volgende week de onkruidverdelger glyfosaat, onder meer verkocht onder de merknaam Roundup, niet meer gebruiken. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van minister van Omgeving Joke Schauvliege. Een verbod op de verkoop komt er voorlopig niet, dat is een federale bevoegdheid.

Het verbod werd in sneltempo door de wetgevende molen gejaagd nadat bleek dat de Amerikaanse chemiereus Monsanto wetenschappelijke studies zou hebben beïnvloed om te voorkomen dat de populaire onkruidverdelger kankerverwekkend zou worden genoemd.

LEES OOK. Als het onkruid maar weg is: zo creatief gaan Vlamingen om met verbod op Roundup

Gebruik van bekende onkruidverdelger Roundup vanaf volgende week verboden
Foto: Photo News

De decretale basis werd eind juni gelegd en nu is er ook een besluit van de regering om het verbod in praktijk te brengen. In de loop van volgende week wordt de tekst in het staatsblad gepubliceerd en dan is het gebruik verboden.

Verkoop mag wel nog

De verkoop blijft intussen wel toegelaten. Federaal Landbouwminister Willy Borsus wacht daarvoor op een Europees standpunt. Eind dit jaar oordeelt Europa opnieuw of glyfosaat verboden wordt dan wel toegelaten blijft.

Volgens Schauvliege wordt er alleszins weer meer gewied in de tuin en verliezen pesticiden aan populariteit. Vooral eigenaars van een grote tuin of mensen die een beroep doen op een tuinman zouden de middelen nog veel gebruiken.

Vestiging in Antwerpen

Roundup is ’s werelds meest verkochte en bekendste onkruidverdelger. Die wordt ook in de Antwerpse haven gefabriceerd. Roundup wordt van daaruit richting de Europese en Aziatische markt verspreid. Een definitief Europees verbod kan de Antwerpse Monsanto-fabriek 750 jobs kosten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees