Emotioneel afscheid van motorrijder: “Papa, je had een peperkoekenhart”

De brandweerpost Assenede vormde een erehaag aan het crematorium in Lochristi. Foto: emt

Assenede -

Met een indrukwekkende afscheidsplechtigheid nam Assenede massaal afscheid van Peter Mechelinck. De motorrijder verloor het leven tijdens een motorrit in Duitsland. De moedige, pakkende afscheidsrede van dochter Aaike trof iedereen.

De aula van het crematorium in Lochristi was te klein om de vele mensen die afscheid kwamen nemen van Peter Mechelinck een plaatsje te bieden. Vrienden, kennissen, dorpsgenoten, kunstenaars, collega's van de brandweer, gemeentelijke gezagsdragers, allemaal kwamen ze de bijzonder geliefde Asseneedse slotenmaker een laatste groet brengen.

Vele honderden motorrijders verzamelden in alle vroegte in Assenede om samen, gehuld in verdriet en gedachten, de rit van Assenede naar het crematorium in Lochristi maken.

“Peter was een graag gezien iemand binnen onze motorclub”, vertelde een van de leden van de Terrasrijders terwijl gewacht werd op de rouwstoet. “Enkele jaren geleden had hij al eens een zwaar ongeval meegemaakt in Zeebrugge. En nu dit. Het is zwaar om dragen.”

Even voor 9 uur kwam de stoet aan in Lochristi. De collega's van de brandweer van de hulpverleningspost Assenede vormden een erehaag, de korpsvaandels op kop van de erehaag. “Peter was iemand op wie we altijd konden rekenen”, vertellen luitenant Kurt de Cock en kapitein Steven Van Vooren van het korps.

“Sinds 2010 was hij ambulancier. Nooit te beroerd om een dienst van iemand over te nemen.” De aula stroomde vol terwijl een levensgrote foto van Peter, geprojecteerd op de muur, de menigte beroerde. Burgemeester Philippe De Coninck, schepen Servaas Van Eynde, kunstenaar Wim Ricourt, vrienden en kennissen, allemaal keken ze geëmotioneerd naar de vele foto's uit het familiealbum die getoond werden. Ze brachten het beeld was Peter zoals hij was. Een man die van het leven, zijn motoren, zijn werk bij de brandweer, maar vooral van zijn familie hield.

Moedige getuigenis

Filip, een motorrijder en goede vriend van Peter, vertelde wat op de laatste rit gebeurd was en hoe het verkeerd gelopen was. Een moedige getuigenis, net als het krachtige positieve verhaal dat dochter Aaike bracht over haar vader. “Papa, je had een peperkoekenhart. Als het met iemand klikte, dan sloot je hem of haar meteen in je hart. Je leefde voor je passies. Je taak als ambulancier bij de brandweer van Assenede of je werk als je met een deurwaarder door Gent liep. Je zal het beslist weten, maar ik hou van jou. Ik lijk op jou en dat zal absoluut altijd zo blijven.”

Het was stil in de aula. Zakdoeken toonden de impact van Aaikes woorden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees