Leuven wil van Molenbeekvallei één lange groene long maken

Leuven wil van Molenbeekvallei één lange groene long maken

De Molenbeek is nu meestal uit het zicht, maar moet op termijn veranderen in een toeristische trekpleister. Foto: hsb

Leuven / Lubbeek / Bierbeek -

Het stadsbestuur van Leuven wil de Molenbeek, die onder andere door Abdij van Park vloeit, herwaarderen. “De zone errond moet zoveel mogelijk worden omgevormd tot een groen, bewandelbaar traject, en dat tot in Lubbeek”, zegt schepen Carl Devlies.

De plannen van de stad blijken uit het ruimtelijk structuurplan van Leuven. Gezien het uitzonderlijke potentieel, is de Molenbeekvallei een belangrijk strategisch project binnen dit structuurplan, staat daarin te lezen. We willen de vallei van de Molenbeek verder ontwikkelen als ‘een groene vinger die zuurstof brengt in de stad’.

Nu lopen er al verschillende kleine projecten die de Molenbeek op Leuvens grondgebied moeten herwaarderen. Zo wordt er gewerkt aan een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan voor het Ruelenspark, is er al een klein stukje park opengesteld langs de Broekstraat en wordt ook in Abdij van Park alles ondernomen om de Molenbeek optimaal te laten stromen. “Maar dat zijn allemaal kleine afzonderlijke projecten”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Carl Devlies (CD&V). “Wij willen dat er één groot plan komt voor de hele Molenbeek. De Molenbeek heeft een prachtig traject. Al dat groen langs de Molenbeek is heel belangrijk. Vooral wandelaars en fietsers zouden een mooie tocht moeten kunnen maken langs de Molenbeek. Vandaag kan je eigenlijk maar op een paar plaatsen langs de beek wandelen.”

Stad Leuven ziet het project ruimer dan enkel op Leuvens grondgebied, en is ook met Bierbeek, Lubbeek, de Vlaamse Milieumaatschappij en de provincie Vlaams-Brabant gesprekken gestart om één groot project op te starten rond de Molenbeek. Als dat er komt, zou het op termijn mogelijk zijn om vanaf de monding van de Molenbeek in de Dijle, vlakbij de Kapucijnenvoer, tot in Lubbeek langs de beek te wandelen. Er zou ook een campagne opgestart worden om de Molenbeekvallei meer te promoten.

Overstroming

De Molenbeek zou dan één lange groene long worden van Leuven tot Lubbeek, met erlangs ook verschillende parken. Daarvoor worden zelfs nu al voorbereidende acties ondernomen. In de Ziekelingenstraat bijvoorbeeld, is er een halt toegeroepen aan de verkavelingen met het oog op een toekomstig park. “Ik herinner me nog heel goed dat de Molenbeek daar in 1998 buiten haar oevers is getreden. De overstroming veroorzaakte enorme hinder. Een park daar zou dienen als een natuurlijk overstromingsgebied en heel wat problemen verhelpen. Het komt misschien maar één keer om de tien jaar voor dat er water gebufferd moet worden, maar een overstroming als toen mag nooit meer gebeuren”, aldus Devlies.

“Dit kan een prachtig natuur- en toeristisch project zijn. De beek passeert immers langs fantastische monumenten zoals Abdij van Park, maar ook langs mooie hoeves”, besluit Devlies.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees