Sociale woonblokken ontruimd na brand, vijftig flats paar dagen niet toegankelijk

De bewoners, waarvan velen al lagen te slapen, moesten in allerijl uit hun flat. Foto: ssj

Sint-Pieters-Leeuw -

Een brand zaterdagavond op de tiende verdieping van het sociale woonblok 81 in de Bezemstraat in Sint-Pieters-Leeuw, heeft geleid tot een grootschalige evacuatie. Een vijftigtal appartementen is zeker tot vandaag niet toegankelijk.

Het was bewoner Rufin Gaeremijnck die omstreeks 23.30 uur de brand ontdekte en de hulpdiensten verwittigde. “Ik zat nog wat televisie te kijken, toen ik plots hevig gekraak hoorde. Ik besloot een kijkje te nemen op het terras en ik zag uit het raam van mijn buurman veel rook en vlammen komen. Meteen heb ik naar mijn gsm gegrepen om de hulpdiensten te bellen. Zij hebben de voordeur en een binnendeur moeten intrappen om bij mijn buurman binnen te geraken.”

De man, die zich op zijn bed bevond en nog bij bewustzijn was, werd zo snel als mogelijk uit zijn appartement gehaald. “De man werd zwaargewond, maar verkeerde niet in levensgevaar”, zegt commissaris Dirk Michiels. “Hij moest niet worden overgebracht naar het brandwondencentrum in Neder-Over-Heembeek.”

Een paar uur na de brand kwam een brandweerman naar buiten met de kat van het slachtoffer. Het arme beestje leek op het eerste zicht ongedeerd.

Door de brand werden woonblok 81 en het aanpalende blok 83, samen goed voor een honderdtal appartementen, meteen ontruimd. De brandweerlui van de zone Vlaams-Brabant West en Brussel gingen zo snel mogelijk het gebouw binnen. “Bij onze aankomst was de brand al uitslaand”, zegt brandweerofficier Danny Van Laethem. “Nadat het slachtoffer werd geëvacueerd, zijn we meteen beginnen te blussen, zowel van buitenaf op de ladderwagen als vanbinnen in het appartement. Het was een korte, maar hevige brand. Het hele appartement heeft brand- en rookschade opgelopen. De oorzaak is niet duidelijk.”

Omdat alles wijst op een accidentele brand gaat, werd het parket niet verwittigd. Het zal aan de experten van de verzekeringsmaatschappij(en) zijn om de oorzaak te achterhalen.

Nadat de brand onder controle was, mochten de bewoners van blok 83 snel huiswaarts keren. Voor de bewoners van blok 81 was er minder goed nieuws. Zij moesten de nacht elders doorbrengen. “Het vele bluswater stroomde naar beneden via de technische koker, waar de zekeringkasten en tellers van de appartementen zich bevinden”, zegt brandweerofficier Van Laethem. “Het gevaar bestond dat de hele blok zonder elektriciteit zou vallen. De bewoners kregen wel de kans om onder begeleiding van onze manschappen persoonlijke spullen op te halen.”

Voor alle bewoners werd opvang gezocht en gevonden voor zowel zaterdagnacht als zondagnacht. “De drie minst mobiele mensen werden opgevangen in woonzorgcentrum Zilverlinde, waar nog kamers vrij waren”, zegt commissaris Michiels. “Enkele andere bewoners die niet bij familie of vrienden terechtkonden, konden terecht in hotel Alsput in Halle.”

Pas vandaag zal er duidelijkheid komen over wanneer de bewoners terug naar hun appartement mogen. “We gaan maandagochtend meteen kijken hoe erg de waterschade is”, zegt Marc Paesmans, directeur van de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting. “De liften zouden nog werken, dat is een goede zaak. De brandschade lijkt beperkt te zijn gebleven tot het appartement zelf.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees