Froome blikt vooruit op laatste Tour-week en reageert ook op boeroepers

Froome blikt vooruit op laatste Tour-week en reageert ook op boeroepers

Foto: AP

Gele trui Chris Froome kwam zondag in de vijftiende Tour-etappe naar Le Puy-en-Velay even in de problemen toen hij een technisch probleem had op de Peyra Taillade en de AG2R-ploeg van Romain Bardet aan kop van het peloton ging sleuren.

Alle nieuws uit de Tour de France 2017 op Sportwereld.be!
   Bekijk hier de tussenstand in alle klassementen
   Ontdek hier alle etappes

Froome en technische problemen op een belangrijk moment, het lijkt een wederkerend verhaal in deze Tour. Zondag stond de gele trui plots te voet in het begin van de Col de Peyra Taillade (eerste categorie, 38 kilometer van de streep). Op dat momen trok AG2R stevig door voor Froome’s grote concurrent Romain Bardet. “Ik brak een spaak”, verklaarde Froome achteraf. “En het gebeurde echt op een kritiek moment. Ik ben dan ook mijn ploeg héél dankbaar dat ze mij nog hebben kunnen terugbrengen. Ze hebben opnieuw ontzettend hard gewerkt voor mij. Een speciaal bedankje voor Landa die zich vooraan heeft laten terugzakken om mij te helpen. Bardet viel aan, Uran viel aan. Je kan niet zeggen dat ze het vandaag niet geprobeerd hebben. Maar die klim van eerste categorie was nog ver van de finish. Er was een beetje twijfel omdat ze schrik hadden van de kilometers die nog voor hen lagen.”

En zo blijft ook na twee weken de conclusie dat de Tour allesbehalve gereden is. “We hebben nog een heel zwaar parcours voor ons. Vooral in de Alpen. Er komen nog erg verraderlijke ritten aan. Het zal niet makkelijk worden om die altijd te controleren. Ik verwacht dat er heel agressief gekoerst zal worden. Maar gelukkig voel ik me veel beter sinds die kleine offday in de Pyreneeën. En ook de manier waarop de ploeg de voorbije etappes heeft kunnen controleren geeft me veel vertrouwen. Kijk, ik sta tot nu toe aan de goede kant van het klassement. Ik moet geen tijd goedmaken op de concurrentie, het zijn de anderen die tijd moeten goedmaken op mij. Ik wil de gele trui tot in Marseille houden. En dan volgt de laatste test voor het klassement.

Maandag volgt de tweede rustdag. En daar is Froome blij om. “De laatste vier à vijf dagen waren enorm veeleisend voor alle renners. Er is echt voluit gekoerst. Je merkte dat vandaag aan de vermoeidheid in het peloton. Je voelt dat de snelheid er een beetje uit is. Dat de scherpte en frisheid uit de aanvallen verdwenen was. Dat viel ook wel te verwachten.”

Froome blijft diplomatisch bij boegeroep

Het was tot nu toe een zeldzaamheid in deze Tour, maar zondag werd Froome op de slotklim toch weer uitgejouwd door het Franse publiek. De Brit bleef achteraf diplomatisch. “Romain Bardet is nu eenmaal de man van de streek hier (Bardet is op 50km van de aankomstplaats geboren, nvdr.) Het is logisch dat het publiek hier achter hem staan. Hij, Barguil en andere Fransen renners hebben de Tour de voorbije weken kleur gegeven. Het is top dat de fans daar zo in meegaan”, bleef Froome mild.

Oliver Naesen: “Onze versnelling zal Froome toch even pijn gedaan hebben

Oliver Naesen toonde zich zaterdag in de etappe naar Rodez en liet zich ook opvallen in de rit naar Le Puy-en-Velay waar hij kilometerslang op kop sleurde en het peloton met de favorieten in stukken brak. “Dit was vooraf besproken op de ploegvergadering”, zei hij afloop, “ik moest alles geven in dat stuk waar er wind stond”, verklaarde de Belgische kampioen achteraf aan Belga.

Froome blikt vooruit op laatste Tour-week en reageert ook op boeroepers
Foto: BELGA

Naesen kreeg schouderklopjes van iedereen aan de teambus van AG2R na afloop van de etappe. “En, heeft het iets opgeleverd?”, vroeg hij. “Tja, Froome is nog teruggekomen”, was het antwoord waarop de Belgische kampioen repliceerde. “Wel ja, ‘t zal dan toch even pijn gedaan hebben onze versnelling.”

Want de actie van AG2R was gepland. “Het was gisteravond al besproken in de vergadering”, aldus Naesen, “Romain is hier in deze streek geboren, kent elk plekje en gaf me één duidelijke opdracht: ‘Ollie, je gaat niet mee in de vlucht zondag, zet me de hele dag uit de wind en beneden in die vallei rijd je zeven kilometer lang jouw finale. Je moet alles uit de kast halen en we gaan met een sprint over die mannen van Sky’. Dat heb ik gedaan. Ik geloofde er gisteren niet echt volledig in, maar ik voelde wel tijdens de rit dat het zo’n etappe was die nooit stil viel en het voortdurend onrustig was en op en neer ging. Dus dan weet je dat als iemand op zo’n stuk even versnelt de renners achteraan in het peloton dat stevig gaan voelen in de benen. Dus ik trok vol door en moest tot aan voet van die voorlaatste klim alles geven.”

Het peloton brak, Froome raakte achterop, maar uiteindelijk kwam alles weer bijeen op het eind van de Col de Peyra Taillade. “Je moet een beetje geluk hebben met de omstandigheden”, zei hij nog. “Zelfs al levert deze actie misschien niets op, het kan dan toch maar in de kleren kruipen en ooit levert het wel iets op. Romain is heel sterk en vroeg of laat zal het ons wel eens lukken.”

Overigens kreeg Naesen zondag nog een boete van 100 Zwitserse Frank aangesmeerd wegens “niet correct gedrag.” Neen, het ging niet om wildplassen gaf hij aan. “Ik was twee minuten te laat bij het startpodium om te tekenen, en eigenlijk was het niet eens mijn schuld. Ik had nog wat interviews gedaan en daardoor was ik een beetje te laat.

Belgische teams bij topverdieners in de Tour: zo verzamelden ze hun prijzengeld.

Corrigeer