Nog steeds geen Belgische ritzege in Tour en de nul dreigt: "We gaan echt nog wel kansen krijgen"

Nog steeds geen Belgische ritzege in Tour en de nul dreigt: "We gaan echt nog wel kansen krijgen"

“Ik ben nog nooit zo goed geweest”, zegt Pauwels. “Ik heb al mijn wattagerecords al gebroken in deze Tour. Dat zegt genoeg.” Foto: Photo News

Dag zeventien in de Tour en nog steeds wachten we op een Belgisch ritzege. Afgelopen weekend kleurden de Belgen opnieuw de etappes. De Gendt en Van Avermaet op zaterdag. Pauwels, Bakelants, Benoot en weer De Gendt op zondag. Maar winnen was er andermaal niet bij. En dat terwijl de kansen schaarser worden. Dreigt een dikke nul in Parijs?

Eerst het goede nieuws. Afgelopen weekend speelden de Belgen een prominente rol in de Tour. Inclusief topnoteringen. Zaterdag sprintte Van Avermaet naar een tweede plaats in Rodez, zondag zagen we Bakelants op acht, Pauwels op tien en Benoot op elf. Niemand die nog kan beweren dat onze landgenoten zich niet getoond hebben.

Maar de balans blijft wel wat ze ook voor het weekend was. België: nul ritzeges. Terwijl de voorbije dagen vooraf werden beschouwd als hét moment waarop die nul van de tabellen kon worden geveegd. Een topsprinter heeft ons land niet. Een topper in het hooggebergte evenmin. Maar in die zware overgangsritten van het afgelopen weekend zouden Belgische hardrijder met aanvalslust het misschien wel kunnen afmaken? Niet dus. Zorgwekkend?

“Ik ben vooral content dat ik mee zat in de ontsnapping”, sprak Bakelants over de zondagrit. “Als je ziet wie er allemaal in die vlucht zat, dat waren stuk voor stuk renners die in staat zijn om te winnen. Dan moet je je erbij kunnen neerleggen dat er iemand sterker is. Zoals Mollema.”

Het verhaal keert bij wel meer landgenoten terug. Het is een loodzware Tour, waar ontsnappingen zelden veel vrijheid krijgen, dan moet je er vooral voor zorgen dat je jezelf niets te verwijten hebt. En dat moet je de Belgen nageven: als ze hun kans ruiken, doen ze allemaal hun stinkende best. “Ik zat voor de zevende keer mee op veertien dagen, dat is toch een schoon gemiddelde?”, zegt De Gendt. “Ik ben zelfs nog nooit zo goed geweest”, zegt Pauwels. “Ik heb al mijn wattagerecords al gebroken in deze Tour. Dat zegt genoeg.”

Waarom het dan toch niet lukt? Er zijn meerdere reden. Eentje ervan heet Matthews. Zonder hem had Van Avermaet het in zijn Rodez wel afgemaakt. Maar vooral krijgen vluchters in deze Tour bijzonder weinig ruimte. Gisteren was pas de eerste keer dat een ontsnapping tot negen minuten mocht uitlopen. “Hoe dat komt? In het verleden gaf Sky altijd veel vrijheid”, weet Pauwels. “Maar dit jaar is hun dominantie minder groot. En aan de top van het klassement ligt alles nog open. Ook niet bevorderlijk.”

Maar daarnaast hebben de Belgen vaak ook ‘buitenlandse’ belangen. Op het vlakke moeten de Lotto- en Quick Step-Belgen sowieso werken in dienst van Greipel en Kittel. En ook in de overgangsritten speelt het fenomeen. De Gendt en Benoot waren zondag allebei mee in de goede vlucht, maar winst was te hoog gegrepen en dus trokken ze in de finale de kaart van hun Franse ploegmaat Gallopin. Zoals het zelfs een half wonder was dat Bakelants zondag überhaupt mocht aanvallen. Evengoed had zijn ploeg AG2R hem verplicht om, net als Naesen, de hele dag bij Bardet te blijven. Op Van Avermaet bij BMC na zijn de Belgen nu eenmaal niet de grote troefkaart van hun ploeg. Dat merkte een ontgoochelde Bakelants zaterdag nog. “Als mijn ploeg mij daar goed afzet aan de voet van de helling wil ik het nog zien. Nu zat ik heel ver en werd ik nog veertiende.” Weer een Belgisch kansje minder.

Twee zware Alpenritten

Vraag is of dat in de slotweek allemaal nog gaat veranderen. Over Naesen en Bakelants hoeven we ons geen illusies te maken. Zolang Bardet niet door het ijs zakt, zullen zij hun kansen opofferen. “Wat ik begrijp”, zegt Bakelants. “Iedereen moet beseffen dat we hier met de ploeg de Tour kunnen winnen.” Maar vooral het parcours lijkt steeds minder kansen te bieden voor de Belgen. Op dinsdag, vrijdag en zondag wenkt een nieuwe kans voor de spurters. Zaterdag is een tijdrit. En daarnaast resten alleen nog twee monsterlijk zware Alpenritten. Welke Belg kan daar nog iets doen? “Toch zie ik nog kansen”, blijft Van Avermaet hoopvol. “Te beginnen met dinsdag.”

Maar de beste Belgische kans is Serge Pauwels. De enige Belg die én goed klimt én alle ruimte van zijn ploeg krijgt. Kan hij de Belgische ban straks nog breken? “Als we een beetje vrijheid krijgen van het peloton, zal ik het zeker proberen in de Alpen”, besluit hij. “De Belgen gaan echt nog wel kansen krijgen. De Tour is nog maar twee derde ver. Of zeg jij tegen je kinderen al bij de paasvakantie dat ze op het einde van het jaar toch gebuisd zullen zijn?”

Corrigeer