Al meer dan 100 Vlamingen nemen preventief medicatie tegen aidsvirus

Niet besmet, maar al meer dan 100 Vlamingen worden toch behandeld met hiv-remmers

Niet besmet, maar al meer dan 100 Vlamingen worden toch behandeld met hiv-remmers

Foto: BELGAIMAGE

Al meer dan honderd Vlamingen nemen sinds kort de aidsremmer Truvada zonder dat ze ­besmet zijn met hiv. Nog maar een maand ­geleden besliste de Belgische overheid om de medicatie terug te betalen aan wie niet ziek is, maar wel een hoog risico loopt. Vooral homomannen tonen interesse.

Niet besmet, maar al meer dan 100 Vlamingen worden toch behandeld met hiv-remmers
Tim Devriese. Foto: Herman Ricour

Meteen nadat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) haar beslissing bekendmaakte, ging Tim Devriese langs bij de specialist. Sinds begin juni neemt hij ­elke dag één pil. Hij kent de kritiek maar al te goed. Er zijn toch condooms?, klinkt het. Of: Waarom zou de overheid moeten betalen voor de gevolgen van een losbandige levensstijl? Want een doosje Truvada (goed voor één maand) kost meer dan 500 euro. ­Patiënten betalen sinds juni slechts 12 euro.

Toch heeft Devriese niet geaarzeld. “Vroeger ging elk seksueel contact gepaard met de schrik dat ik een ongeneeslijke infectie kon oplopen. Een onbezorgd seksleven is geen privilege van heteromannen.” De kans op besmetting met hiv is voor een homoman één op de twintig, voor een hetero is dat één op de 5.000.

Devriese is niet de enige die meteen gebruikmaakt van de terugbetaling. In totaal gaat het al om meer dan honderd Vlamingen, zo blijkt uit een rondvraag bij de betrokken ziekenhuizen. Naast homomannen zijn dat ook vrouwen met een hiv-positieve partner die zwanger willen worden. Of mensen van wie de partner besmet is, maar nog niet lang genoeg medicatie neemt om veilig te kunnen vrijen.

Vooraleer iemand de medicatie terugbetaald krijgt, moet hij langsgaan bij een specialist in het ziekenhuis. Die schat het risico op besmetting in. Elke drie maanden is er controle waarop dokters blijven hameren op het belang van condooms. “De terugbetaling is een zeer goeie zaak”, zegt professor Steven Callens van het UZ Gent. “Elk jaar raken meer dan duizend Belgen besmet met hiv. Met condooms alleen komen we er niet. Dankzij Truvada zijn onze kansen om de ziekte uit te roeien groter dan ooit.”

Geldverspilling is de terugbetaling in geen geval, zegt Callens. “Wie geïnfecteerd raakt, moet levenslang medicatie nemen. Dat is vele malen duurder.”

De UGent berekende dat het aantal nieuw infecties ­tegen 2030 met de helft kan afnemen, goed voor een ­besparing van 34 miljoen euro. Ter vergelijking: De Block voorziet in 2017 een miljoen euro voor de terugbetaling. Ze verwacht dit jaar 525 patiënten te behandelen. Tegen 2022 kan dat oplopen tot 2.630 omdat de prijs van de medicatie zal dalen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees