Feestenbezoeker dol op bus en tram (met dank aan circulatieplan)

Feestenbezoeker dol op bus en tram (met dank aan circulatieplan)

Volgens De Lijn heeft het circulatieplan ertoe geleid dat mensen het openbaar vervoer zijn gaan gebruiken. Dat zie je nu ook tijdens de Gentse Feesten. Foto: fvv

Gent -

De Lijn vervoerde tijdens de eerste twee dagen van de Feesten 76.000 mensen. Dat is al een kwart van de 300.000 reizigers die vorig jaar op tien dagen werden geteld. Vooral de tram tussen Flanders Expo en de Korenmarkt is populair. “De tendens die met het circulatieplan is ingezet, zet zich door tijdens de Feesten”, zegt De Lijn-woordvoerder Davy Van Swael.

Het is te vroeg voor conclusies, maar toch tekent zich een trend af: de Gentse-Feestenbezoeker kiest dit jaar meer dan ooit voor het openbaar vervoer. Nooit gebruikten de eerste twee dagen van de Feesten meer mensen tram of bus. Vrijdag waren het er 29.021 of 15 procent meer dan op de openingsavond van 2016 (toen de aanslag in Nice wel impact had op de opkomst in het algemeen). Zaterdag maakten maar liefst 47.532 mensen gebruik van het openbaar vervoer. Dat is 37 procent meer dan op dezelfde avond vorig jaar en een van de records van de jongste jaren. Het hoogste cijfer dat De Lijn noteerde, is 48.228 bus- en tramgebruikers op vrijdag 23 juli 2010.

Alles samen heeft De Lijn op vrijdag en zaterdag dus 76.000 mensen vervoerd. Dat is een kwart van de 300.000 bus- en tramgebruikers die vorig jaar op tien dagen werden geteld. Aangezien het totale bezoekersaantal tegen het tweede weekend meestal nog stijgt, ziet het ernaar uit dat ook het aantal bus- en tramsreizigers nog flink zal toenemen.

“Het aantal bus- en tramreizigers stijgt procentueel sneller dan het aantal bezoekers aan de Feesten”, zegt De Lijn-woordvoerder Davy Van Swael. “Het ziet er dus naar uit dat we een zeer succesvol jaar tegemoet gaan. Voor De Lijn is dat geen probleem: we kunnen nog meer reizigers aan.”

Snel en goedkoop

Welke verklaring ziet De Lijn in die opvallende stijging? “De tendens die met het circulatieplan is ingezet, zet zich door tijdens de Feesten”, zegt Van Swael. “De mentaliteitsverandering is er. Er is ook zwaar ingezet op communicatie.”

Maar ook het aanbod is een belangrijke factor. Van Swael: “45.000 van de 47.000 reizigers werden geteld op de pendeltram tussen Flanders Expo, station Gent-Sint-Pieters en de Korenmarkt. Die tram rijdt de klok rond met een tussentijd van 5 tot 15 minuten. De tram is een snelle en goedkope manier om naar de Feesten te komen, dat hebben steeds meer mensen begrepen.”

Bij de bussen is vooral Feestbus F5, die via de park-and-ride in Oostakker naar Beervelde rijdt, populair.

De Feesten konden tijdens het eerste weekend bogen op een mooie opkomst. Vrijdag kwamen 90.000 mensen, zaterdag 150.000. En ook gisteren was het druk, onder meer door het vuurwerk.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees